Изследване на "Тренд": 86% от българите смятат, че държавата е длъжна да осигури работа на всеки

Най-важните ценности за българина са семейството и мира. Това показват резултатите от изследване за ценностните нагласи на българите, проведено от изследователски център "Тренд" по поръчка на Института за дясна политика.

Според данните над 90% от хората смятат, че образованието и здравеопазването трябва да са напълно безплатни, а 86 на сто споделят позицията, че трябва да се гарантира минимален доход на всеки човек и че държавата е длъжна да осигури работа на всеки, който иска да работи. Българинът отчетливо изисква сериозна роля на държавата в живота си, но въпреки това не е склонен срещу това да се повишават данъците.

На богатството в България се гледа с недоверие. 68% от всички българи са на мнение, че всички милионери са натрупали богатството си по незаконен път, като само 21% са на обратното мнение. Нещо повече, според голяма част от българите успехът зависи много повече от това кого познаваш, а не дали работиш усърдно.

Българинът остава силно скептичен към допускането на бежанци и мигранти на своя територия. Нещо повече – няма разлика в отношението към бежанците и икономическите мигранти от Близкия Изток, като и в двата случая малко над 80% от всички респонденти са на мнение, че те не трябва да бъдат допускани на територията на страната.

Близо трима от всеки четирима българи са против легализирането на марихуаната и узаконяването на еднополовите бракове. Същото се отнася и за проституцията.

77% са на мнение, че абортите не трябва да се забраняват.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България