Изследват безплатно 300 варненци за сънна апнея

300 варненци и жители на прилежащите села Казашко, Константиново, Каменар, Тополи и Звездица ще бъдат изследвани безплатно за сънна апнея до края на ноември, съобщиха от МБАЛ "Св. Анна". За втора поредна година болницата и община Варна организират и финансират скрининговите тестове.

Те не се заплащат от здравната каса и затова малка част от хората с проблем се подлагат на тях. Програмата ще обхване пациенти със симптоми на хъркане и апноични паузи по време на сън. Лекарите откриват анатомичните причини за тези аномалии в дишането чрез акустична рино- и фарингометрия. При миналогодишната кампания екипът, ръководен от началника на УНГ-отделението д-р Гален Шиваров, изследва 400 души. Оказа се, че 271 са рискови, като 193-ма от тях бяха в тежко състояние. След допълнителна диагностика част от пациентите получиха съвет да се оперират, за което касата плаща.

Превръщането на кампанията в традиция бе адмирирано от доц. Диана Петкова, председател на Българското дружество по белодробни болести и специалист по медицина на съня. "Сънната апнея е широко разпространена и въпреки рисковете, които крие, се подценява както от пациентите, така и от здравната ни система, макар че касае всички - от бебета до възрастни хора", коментира доц. Петкова. Прецизната оценка на симптомите е основа за правилна диагностика и лечение на заболяването, подчерта тя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони