Изследват живота на възрастните българи

Анкетьорите ще могат да се разпознават чрез идентификационни карти

Проучва се и силата на захвата на ръцете

Европейско изследване на мюнхенската организация „Макс планк институти“ ще анализира процесите на стареене и живота на българите на 50 и повече години. То ще обхване 2000 души, избрани на случаен принцип, и ще се провежда до септември тази година. Избраните участници ще бъдат посетени в домовете им от представител на социологическа агенция след официално писмо от организаторите. Анкетьорите ще могат да бъдат разпознати чрез идентификационните документи.

„Всеки може да откаже, но искам да призова по-възрастните да участват, защото за тях липсват данни“, обяви пред БНР Екатерина Маркова - българският координатор на проекта от Института за изследване на обществата и знанието при БАН.

Проучването се фокусира върху целия живот на анкетираните - детство, родителство, работа и образование, както и условията им на живот след пенсионирането. Европейското изследване ще даде и сведения за някои физиологични особености, като силата на захвата на двете ръце, който е обвързан с предразположеността ни към различни заболявания.

„Въпросникът ще ни покаже и как човек възприема и запомня списък от думи, които след това трябва да повтори“, каза още Екатерина Маркова.

Резултатите ще може да се използват за формиране на бъдещата демографска, здравна и пенсионна политика. Данните ще са достъпни за всички догодина.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България