Изследват умрелите делфини край Бургас

В Тракийския университет в Стара Загора предстои да бъде направена аутопсия на няколко замразени делфина. Те са от откритите мъртви бозайници това лято, които не са били разложени или поне не в голяма степен. Това съобщи д- р Георги Митев, шеф на Агенцията по храните в Бургас. Той лично ще присъства на аутопсията заедно с представители на екоинспекцията - РИОСВ.

Поканен е италиански учен - проф. д-р Назарио от университета в Падуа, който ще води аутопсията, каза д- р Митев. Очаква се най-сетне да се разбули мистерията от какво точно умираха това лято делфините.

Скандалът нашумя, след като над 100 бозайника бяха изхвърлени мъртви на брега. Версиите бяха различни. Еколози побързаха да обвинят обичайните заподозрени - рибарите, а от правителството дори обмисляха да забранят риболова. Това обиди морските. Масовият мор на делфини в Черно море може да е заради детонация по време на военно учение, твърдяха рибари. Техни колеги пък коментираха, че при изключително голямата популация на делфини е нормално някои да умират от болести или при раждане. Риболовци обясняваха, че делфините раждат точно през този период - от юни до края на юли. На 80 метра дълбочина се събират по 500-2000 на едно място, така че при 2000 бозайника не е необичайна примерно 10 процента смъртност. Дали са се заплитали и задушили в рибарски мрежи, дали се касае за някаква болест, ще стане ясно.

Ще вземем проби и ще изследваме и за зараза, каза още ден преди аутопсията д- р Георги Митев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България