Изследват 600 души от рискови групи за туберкулоза в Шуменско

Предстоят изследвания с флуорограф за туберкулоза сред рискови групи от ромски произход в област Шумен. Скринингът е в изпълнение на Рамково споразумение между Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария и Министерството на здравеопазването за отпускане на безвъзмездна помощ по Програма "Подобряване на устойчивостта на националната програма по туберкулоза", съобщават от Областна администрация. Изследването ще обхване около 600 души от региона. Целта е ранното откриване на заболяването и намаляване на случаите, чрез започване на своевременно лечение.

Създадена е необходимата организация за провеждане на прегледите. На работна среща в Областна администрация с участието на представители на заинтересованите институции е изготвен график за провеждане на скрининга по общини. По места привличане на лицата от рисковите групи за изследване се поема от съответната община, здравните медиатори, РЗИ, ромска фондация "Искра" и Семейно-консултативните центрове.

В община Никола Козлево изследванията стартират от вторник до 23 септември, ще бъдат обхванати и жители на община Каолиново.

На 24 септември изследвания ще се извършат в община Нови пазар, а на 25 и 26 септември в град Шумен, като ще бъдат обхванати и жители на Венец и Хитрино. На 27 септември медицинските специалисти ще работят в село Салманово, а на 28 септември в с.Ивански. Изследванията в община Велики Преслав са насрочени за 29 септември.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве