Изстрел изхвърли Анев от Топ 10

Един пропуск в последната стрелба раздели Красимир Анев от челно класиране  в индивидуалното състезание на 20 км по биатлон за мъже на зимните олимпийски игри в Пьонгчанг. Самоковецът бе един от малкото, които стреляха добре по пътя към финала и свали първите 17 мишени. Единствената му грешка обаче добави минута към времето му, което го свали назад в класирането. При точен последен изстрел Анев можеше да се бори за място в Топ 10.

Така Владимир Илиев стана най-добре класираният българин в състезанието. Биатлонистът от Троян направи 3 грешки с пушката, но беше значително по-добър в бягането и зае 19-о място на 2:22,1 минути след шампиона Йоханес Тингес Бьо (Норвегия). Анев пък остана 25-и на 2:38 мин. И двамата българи афишираха недоволство от резултатите си.

„Имаме проблеми, но няма смисъл да ги споменаваме, за да не звучи като оправдание – призна Анев. – Каквото и да правим, все едно и също става. Но животът продължава, а биатлонът не е най-важното нещо.“

Якоб Фак (Словения, +5,5 секунди) и Доминик Ландертингер (Австрия, +14,2 сек) единствени повалиха 20-е мишени и взеха медали, но Бьо удържа титлата с невероятната си скорост на ските, въпреки двете си грешки. Същата успеваемост имаше и Мартен Фуркад, но подготовката на френския ас се оказа недостатъчна за триумф и в най-дългата дистанция и той зае 5-о място.

Прилично състезание направи и Димитър Герджиков – 43-о място на 4:08,2 мин след 3 грешки на стрелбището, а Антон Синапов сбърка 5 изстрела и остана 71-и с пасив от 6:44,6 мин.

Времето се смили над организатори и спортисти - вятърът стихна, за да позволи на състезанията на открито все пак да се проведат. Това отвори шанс на 22-годишната шведка Хана Йоберг да грабне злато на 15 км индивидуално при дамите. С перфектна стрелба тя оглави класирането с 24,7 сек пред Анастасия Кузмина (Словакия, 2 грешки) и с 41,2 сек пред Лаура Далмайер (Германия, 1 грешка). Много неточен мерник показаха  Десислава Стоянова, останала 79-а със 7 грешки и Емилия Йорданова - 6 пропуска и 82-а позиция. За сметка на това по-прецизна се оказа Даниела Кадева (53-а с 3 грешки), а Стефани Попова се класира 77-а с 5 пропуска. Българките се оправдаха с вятъра, а обяснението им е правдоподобно, тъй като едва 3 състезателки бяха безпогрешни на стрелбището.

Мария Киркова пък зае 40-о място в гигантския слалом при жените на 12,75 секунди след Микаела Шифрин (САЩ), грабнала титлата в първия дамски старт в алпийските дисциплини. Състезанието бе оспорвано и първите 7 състезателки се вместиха в рамките на малко повече от секунда. Рагнхилд Мовинкел (Норвегия, +0,39 сек) и Федерика Бриньоне (Италия, +0,46 сек) взеха останалите медали.

Аксел Лунд Свиндал (Норвегия) пък стана най-възрастният олимпийски шампион в мъжкото спускане. Състезанието в кралската дисциплина най-сетне се проведе, а 35-годишният викинг победи с 12 стотни сънародника си Киетил Янсруд и с 18 стотни Беат Фойц (Швейцария).

Коментари

Задължително поле