Категорична победа на Нова Демокрация в Гърция

Пренасочиха допълнителен брой бюлетини за избирателни секции в Гърция

Слаб трус край София

РИК проверява сигнал за контролиран вот в Йоаким Груево

„Алфа рисърч“ по Би Ти Ви: ГЕРБ – 33%, БСП – 23% Управляващата партия печели два мандата повече от социалистическата

Хамилтън с победа за Ники Лауда

Вицепрезидентът Йотова: В Европа трябва да изпратим грамотни хора, със силна воля за промяна

Ето как върви гласуването на евровота по-малко от три часа преди края на изборния ден

Близо 28% са гласувалите от Пиринско към 17,30 часа

Хората по-съвестни от фирмите при заемите Лошите кредити на домакинствата са само 8,9%, а на бизнеса - 13,3%

Полицията в Монтана разпитва търговци на гласове

Партията на Себастиан Курц печели евроизборите в Австрия по предварителни данни

В ЦИК са постъпили 103 жалби и сигнали до 18 часа

Три жертви и петима ранени при две експлозии в Катманду

Слави Трифонов: Завишените субсидии са „Параграф 22″ Мълчанието на партиите е доказателство

Изтеглете безплатното приложение „Европейски път – Шумен“

Любомир Христов, кмет на Шумен:

Скъпи шуменци и гости на града,

Празникът на 11 май ни връща към онези събития от миналото, които отвеждат към началото на българската държавност и отреждат на Шумен ролята на люлка на българската духовност. Във всяко училище, по улици и площади през празничните дни звучи химнът „Оттука започва България“ и открехва вратата към многовековната история на нашия град, свързана с цивилизационния избор на предците ни.

Оттука започва християнизацията на българското общество и въвеждането на кирилицата като официална писменост. Тук се полагат основите на Плисковско-Преславската книжовна школа и на българската културна идентичност. Тук се създава първият български оркестър от класически инструменти, тук е играно първото българско театрално представление, тук е създадено едно от първите български читалища, тук се ражда българското хорово и оперетно дело. Тук Сава Доброплодни, Добри Войников и Васил Друмев поставят началото на модерната образователна система и на българското литературно творчество…

И не е случайно, че отново тук, в навечерието на 11 май през 1813 година, се провежда и първото гражданско честване на братята Кирил и Методий. Още един факт, който дава основание на шуменци да изберат 11 май за свой празник като израз на стремежа към утвърждаване на заветите на първоучителите.

Шумен е град с минало и богата история, съхранил местата на паметта за величие и спадове, за възрожденски устрем и отдаденост. Шумен е град с настояще, което живее с динамиката на своето време. Град с бъдеще.

Имахме силите да преминем през различни периоди, през тежките кризи на промените и обезценяването на стойностите. Помним времето, когато се ражда стохилядният жител. Помним и последните десетилетия на напускане и обезлюдяване. Виждали сме града си различен – и смълчан, и шумен, и гневен, и щастлив, и неподреден, и спретнат, но това не ни пречи да го обичаме. Обречени сме да го продължим и да гледаме как в него децата ни учат, спортуват, растат и успяват.

Прекрасно е да посрещаме изгрева от Крепостта. Да се вълнуваме от гледката на панорамата пред Паметника. Защото това е нашият град и ние го обичаме.

Честит празник!

 

Безплатното приложение „Европейски път – Шумен“ в удобен за четете формат можете да изтеглите от ТУК.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.