Изтича срокът за искане на нови изборни секции

Минимумът е от 60 заявления

Срокът за подаване на заявление за гласуване извън страната до дипломатическото или консулското представителство на Република България в съответната държава изтича днес в 24.00 часа местно време в съответната държава.

В Германия, например, са успешно събрани необходимия брой заявления за всички 12 града, за които е поискано разрешение от германските власти за разкриване на допълнителни български изборни секции за евровота. Автоматични секции за евроизборите в Германия ще има в българските дипломатически и консулски представителства в Берлин, Дармщат, Магдебург, Мюнстер, Мюнхен, Франкфурт, Хамбург и Щутгарт.

Минимумът за разкриване на секция е от 60 заявления. До 4 май ЦИК определя местата в държавите, в които ще се образуват секции извън страната и броя на избирателните секции във всяко място. А на следващия ден от външно министерство трябва да обобщят данните по държави и да ги изпратят незабавно на ръководителите на дипломатическите и консулските ни представителства, за да образуват избирателните секции и да впишат лицата в избирателните списъци за гласуване извън страната.

Най-много заявления - 1173, са подадени във Великобритания, в Германия са 1164 и в Испания - 805.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика