Изтича срокът за отстраняване на нередностите по пътя край Своге

Утре изтича срокът, в който Агенция пътна инфраструктура обеща да отстрани нередностите по пътя в Искърското дефиле. Мантинелата на пътя край Своге, където стана тежката катастрофа, при която загинаха 20 души, все още не е възстановена. Причината - изчакват се експертизите, назначени от разследването и след това ще се прецени къде точно трябва да бъде поставена новата мантинела. Проверка установи, че от Нови Искър до Елисейна са отстранени всички проблеми по отсечката. Храстите са почистени и приключва полагането на новата маркировка, информира БНТ.

В опасния завой, където стана катастрофата с автобуса, асфалтът е изцяло подменен, след като екпертиза установи, че износващият слой съдържа недопустими материали като варовик и вече сцеплението на колите с платното отговаря на изискванията.

"Това го уточнихме със следствената служба и с прокуратурата, просто какъв участък. Първоначално бяхме планирали много по-малък участък. Сега участъкът излезе 380 м", каза Инж. Михаил Рашков, директор "Поддръжка на пътищата" в АПИ.

Дължината на участъка за преасфалтиране е уточнена след приключване на първичната експертиза за състоянието на пътя и данните за сцепление с гумите на автомобилите.

След като станат ясни резултатите от цялостната експертиза, както и одита за безопасност, ще се прецени точно къде и с какви параметри трябва да бъде мантинелата на мястото на катастрофата, за да осигурява нужната безопасност при инцидент.

Пропаданията, които са били на две места вече са отстранение, продължава да се работи по няколко по-малки неравности. Мантинелите и светлоотразителите по тях са почистени и храстите вече не пречат на видимостта. "Храсти в момента се работят в участъка, който е след Своге до Елисейна. В момента работят там 18 човека", каза Рашков.

Цялото трасе се почиства и от праха полепнал по настилката през лятото, за да се избегне риска от хлъзвания на автомобилите заради смесването на влага и прах. "Почистването се извършва особено в завоите. Специално тук в дефилето, а не само и в това дефиле. Навсякъде където тези места са усойни", допълни той.

В момента се работи основно в дефилета и по високите проходи, където влагата и мъглите са по-чести явления. Там също се прави и нова маркировка, която помага на шофьорите при намалена видимост. Изоставане има в Смолянско, Врачанско, Монтанско и Видинско, но и там до две седмици работата ще приключи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България