Източват аварирал язовир край Монтана

Снимка: Архив

Стената на язовир „Липенска река” в община Монтана е частично разрушена. Екипи от спасители източват водоема. Няма опасност от наводняване на близки селища и земеделски масиви, съобщиха от местната управа. Проблемите с хидросъоръжението край село Липен – на 16 км от Монтана, са били забелязани в неделя. Заради авария на изпускателния кран и пропадане на насипа след преливника на мястото пристигнали два екипа на сектор "Специализирани оперативни дейности" при Областната дирекция на МВР и започнали изпомпване на водата.

Шест помпи работят денонощно за източването на водоема. „През последните три години язовирът е в предаварийно състояние. Той ще бъде изцяло освободен, за да се ремонтира. Общината е подготвила проект за 400 000 лева, който е подаден в екоминистерството и се надяваме да бъде одобрен!”, заяви кметът на Монтана Златко Живков.

Въпреки падналите нови снегове и дъждове обемът на язовир „Огоста” над Монтана – вторият по големина изкуствен водоем у нас, намалява, заявиха от областната администрация. Само през последните два дни нивото на хидросъоръжението е спаднало с 33 см, а свободния му обем е 169 млн. куб. м.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България