Източник от ДПС, близък до Пеевски, пред “Труд news”: Изгонените от ПГ на ДПС били фракционери

Под мотото “ДПС без Пеевски” Джевдет Чакъров и изключените му 24 колеги превзеха на абордаж централата на столичния бул. “Ал. Стамболийски”. “Защо не пуснаха свободно журналистите да видят и другите етажи?”, питат от отбора на Пеевски.

Предстои свикването на Централния съвет на ДПС, който да реши наболелите казуси

“Това, което се случва в момента, е издевателство върху Доган, партенка е, че се връща като оперативен ръководител”

Изключените и напуснали от Парламентарната група на ДПС 25 народни представители, начело с председателя на партията Джевдет Чакъров, съгласно Устава на ДПС могат спокойно да бъдат изключени от партията. Това може да се случи поради това, че в Устава е изрично забранено “фракционерството”, а наказанието за това е директно изхвърляне.

Това коментира за “Труд news” като евентуална бъдеща опция източник от ДПС от кръга на председателя Делян Пеевски. “Това, което изключените правят, мнооого прилича на фракция!”, натърти представителят на ДПС.

Припомняме и контекста - сагите около партията в последните дни продължиха с пълна сила, като в петък изключените с Чакъров начело демонстративно влязоха в централата на ДПС, залепиха плакати “ДПС без Пеевски” и показаха “изтърбушения” кабинет на Ахмед Доган на 5-я етаж. Ден след това пък ДПС-Младежи се срещнаха на Росенец с Доган и изразиха подкрепата си за него, а той на свой ред заяви, че е “горд от тях” в едно от изключително редките си видео изявления.

Както “Труд news” първи писа преди дни, изключените депутати търсят начин да се върнат в ПГ с аргумент, че са изключени неправомерно, както и че като членове на Централния съвет на партията трябва да са депутати от групата. “Това е нонсенс, според Устава избран депутат по право е член на ЦС, а не обратното - понеже е член на ЦС, трябва да бъде върнат в ПГ. А и правилникът на НС не позволява това”, според нашия източник.

Той допълни, че в момента в ДПС се случва една класическа война между стари и млади, предизвикана от хора, които очевидно имат проблем със собствената си легитимност, които освен това са несъгласни с политиката на обновление на партията, започнала от Пеевски. “Винаги става дума за пари. Те непрекъснато призовават органите да работят, но когато органите се събират, тях ги няма, пускат си снимки от мола. Друг фактор за процесите - това, че ДПС за първи път стана втора партия в парламента, налага именно нов начин на действие, против което са тези хора.”

В момента Ахмед Доган се използвал като щит именно от въпросните фактори. “Забележете - никога не сме казвали и няма да кажем лоша дума за Ахмед Доган. Това, което става, е издевателство върху него. Това се случва, може би, защото той вече няма онази енергия да се намеси реално. Върви процес, в който няма какво да направи и е поставен в една много лоша ситуация”, коментира партийният представител.

А относно нахлуването в централата на ДПС - това било класическа “показуха”, при условие, че най-недоволните били пряко свързани с ремонта и знаели как стоят нещата. “И защо не пуснаха журналистите свободно в сградата. Например вторият етаж, където е кабинетът на Чакъров, е напълно готов по всичките му изисквания. В кабинета на Доган, откъдето пуснаха снимки, тече ремонт, а самият той не е стъпвал там от 15 години. Все пак това не е мавзолей, а кабинет.”

Скоро предстои свикването на Централния съвет на ДПС, който да реши наболелите казуси, като за това се обявяват и тези около Пеевски, и подкрепяните от Доган, научи още “Труд news”. Към момента обаче противниците на Пеевски нямали желаната от тях подкрепа. “Затова се опитват да ескалират напрежението, включително пускат партенки, че Доган ще се върне като оперативен ръководител. Това няма как да се случи”, бе сигурен нашият източник.

“Труд news” потърси и обратната гледна точка на депутатите, изключени от парламентарната група на ДПС. Техни представители, които обаче не пожелаха да бъдат цитирани, категорично отхвърлиха твърденията, че са фракционери и отсякоха, че не само се чувстват сигурни в позициите си в Движението, а самото то следва да поеме по нов път на развитие, противен на модела, който Делян Пеевски бил наложил в последните месеци.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика