Млад гастроентеролог от Горна Оряховица участва в конгрес в Загреб Д-р Илко Костурков усвоявал модерни медицински техники

Жандармерията остава в Сливен и селата до края на годината

Сондата на НАСА „ИнСайт“ си щракна селфи на Марс (СНИМКА)

Банско е ТОП общината за планински туризъм за 2018

Бургаски митничари спипаха недекларирани 23 500 евро в дамска чанта 

Кметът на Свищов награди с почетен знак изявен ученик

Съдии, адвокати и грантови анализатори с донос срещу България до ЕК Авторите недоволни, че Брюксел спрял да пише Мониторинговите доклади по техните “опорни точки”, против са присъединяването на страната ни към Шенген

Руският посланик: Борисов искаше среща на Путин и европейските лидери във Варна

Стрелецът от Страсбург има 27 присъди, лежал в затвори в 3 държави

Хванаха 430 литра ракия, маскирана като ябълков сок

Митничари са хванали контрабандни оръжия, укрити в барбекю и плодове на „Капитан Андреево“

Пуснаха майката на Николай Банев срещу гаранция от 10 000 лева

От 1 до 6 г. затвор и глоба от 20 до 100 хил. лв. за производство на алкохол или тютюневи изделия без разрешително

Цапат със спрей пътни знаци във Варна

Мерцедес връхлетя возилото на бременна жена

Източноевропейската криза на срама

Бившите соцстрани забравиха духа на солидарност отпреди четвърт век
Дълбинната причина за ксенофобското отношение към бежанците се крие във Втората световна война

Докато хиляди бегълци се стичат към Европа в опит да избягат от ужасите на войната, при което мнозина от тях умират по пътя, един друг вид трагедия се разиграва в много от най-новите страни членки на ЕС. Държавите, познати под колективното название „Източна Европа”, включително родната ми Полша, се разкриват като нетолерантни, нелиберални, ксенофобски и неспособни да си припомнят духа на солидарност, който ги доведе до свободата преди четвърт век.

Това са същите общества, които преди и след падането на комунизма крещяха за „завръщане в Европа”, гордо обявявайки, че споделяли ценностите є. Но какво според тях означава Европа? От 1989 – и особено след 2004 г., когато се присъединиха към ЕС – те бяха облагодетелствани от масивни трансфери на средства под формата на европейски структурни и кохезионни фондове. Днес те не желаят да допринесат нищо за разрешаването на най-голямата криза на бежанци, пред която е изправена Европа от Втората световна война насам.

В Полша, страна с 40-милионно население, правителството първоначално изказа готовност да приеме 2000 бегълци – но само християни (Словакия предложи подобна уговорка). Бегълците не са източноевропейски проблем, каза един полски журналист пред Националното публично радио в САЩ, защото тези страни не са участвали в решението да се бомбардира Либия (нито го е правила Германия).

Преди не чак толкова много време, в годините непосредствено след войната, оцелелите от изтребването на евреите в Източна Европа бягаха от смъртоносния антисемитизъм на своите полски, унгарски, словашки или румънски съседи към сигурността на лагерите за бегълци, намиращи се в… Германия. Днес мюсюлманските бегълци и хора, оцелели от други войни, след като не са намерили убежище в Източна Европа, отново търсят сигурност сред германците.

В този случай историята не е метафора. Напротив, дълбинната причина за източноевропейското отношение, демонстрирано толкова мрачно днес, се крие във Втората световна война и времето непосредствено след нея.

Вземете за пример поляците, които, заслужено гордеещи се с антинацистката си съпротива, в действителност са убили повече евреи, отколкото германци, по време на войната.

Разбира се, имало е и поляци, които са помагали на евреите по време на войната. Действително броят на поляците, обявени за „праведни сред нациите” от израелския Паметен център „Яд Вашем” заради военновременния им героизъм, е най-голям сред всички европейски нации (което едва ли е за учудване, като се има предвид, че предвоенна Полша е имала най-голямото еврейско население сред всички европейски страни). Но тези забележителни личности обикновено са действали поединично, в съпротива срещу преобладаващите обществени норми и настроения.

Когато войната приключва, Германия – поради денацификационните политики на победителите и отговорността за насъскването и осъществяването на холокоста – няма друг избор, освен да „преработи” смъртоносното си минало. Това е дълъг и труден процес, но германското общество вече е станало способно на реална конфронтация с моралните и политическите предизвикателства, пред които ни изправя днешният наплив от бежанци.

Източна Европа, напротив, все още трябва да осъзнава своето смъртоносно минало. И само когато го направи, нейните народи ще бъдат в състояние да разберат собственото си задължение да спасяват хората, бягащи пред лицето на злото.

(Със съкращения от
„Либерален преглед”)

*Авторът е полско-американски историк и социолог, професор по история в университета Принстън, САЩ.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. „Ценностите на Европа“, нещо ,което никой не вижда ,а се говори…Европа се развива и управлява от долни гнусни педали ,педофили и травистити ,който говорят за толерантност ,но само от страна на обикновените хора ….изнасилено дете от „бежанец“ е просто статистика за европейските лидери ,нали техните деца не са изнасилени….Майната им на „европейските ви ценности “ и толерантността ви …

    1. Първо, не върви да пишеш травистит защото изглеждаш като поредния неграмотен издаващ ксенофобско мнение. Второ, какво правят другите в леглото си и с кои го правят пак не мисля, че е нито моя нито твоя работа. Трето, статията е писана за немските читатели най-вероятно и за това и не може да ни жегне със състраданието си. Четвърто самата Източна Европа не е готова за такива промени с бежанците заради културните си различия. Нищо ново под слънцето. При положение, че ние със циганите не можем да се оправиме, няма как да вземем още потенциално проблемни имигранти с които слабата ни администрация и неадекватната ни съдебна система може да се справи.

  2. Abe, podobni na toia demagog predi 26 godini ni prilagaha ‘shokova terapia’ , hyperinflacia, razruha na zemedelie i industria, bezrabotica, pladneshki grabez ; pokolenieto na moite roditeli izmria v mizeria i bukvalen glad- de biaha togaz tia ‘humanisti’, shto ne ni prieha po domovete si, shto ne razvurzaha kesiata si bre! Na mene liccno 2 pati mi otkazaha turisticeska visa za UK, a v Amerika ti proveriavat i mlecnite zabi. Kutek za licemeri i razvratnici !

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.