На 23 май 2019 да почерпят

Лидерът на Камарата на общините в британския парламент подаде оставка заради Брекзит

Златна гъска храни „еколозите“ Прибират милиони евро за опазването на „застрашения вид“

НАТО обяви, че срещата на върха в Лондон тази година ще бъде на 3 и 4 декември

Генералният директор на ЮНЕСКО идва в България

Балъков се разделя с „Етър” с емоционално обръщение към феновете

Партиите си надписват сметката по закон Държавните субсидии са постоянно завишавани над определения размер още от 2002 г.

Стоичков дари Албер II с албум и екип

Данъци за отдаване на апартамент и кола на туристи

За 24 пъти бяха връчени отличията „Златно перо“ за принос към българската култура и изкуство

Маршал Халифа Хафтар отказа предложение за примирие в Либия

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 23 май 2019

Събират три месеца оферти за АЕЦ „Белене” (обзор) Интерес има от компании от Китай, Франция и Русия

Вижте документалния филм на Би Би Си за отвлечените деца от норвежката служба за закрила на детето „Барневерн“ (видео със субтитри)

137 млн. лв. кредити дръпнали студенти Теглят средно по 9584 лв., cумите се отпускат само за обучение у нас

Изумителният изумруд

Изумрудът е вид берил. Находища има и в България – в Рила и Родопите.

При мигрени носете обеци

Предпазва момичетата от разврат

Красотата му изпъква в бяло злато и платина

Подарява се за 20-ата и 35-ата годишнина от сватбата

Вълшебникът от Оз живее в Изумрудения град – и ненапразно. Зеленият скъпоценен камък символизира възраждането, обновлението и надеждата. Той е най-рядко срещаният скъпоценен камък от Голямата четворка: диамант, рубин, сапфир и смарагд. Магьосниците го използват, за да се докопат до контакти с Отвъдното. В поредицата „Тайните на камъните“ ще ви разкажем за изумруда.

В зелените му дълбини погледът потъва, за да се отдели с усилие – безвъзвратно влюбен. Плиний Стари е смятал, че с прекрасния си благ цвят изумрудът е балсам за очите. Обичат го фараони, монарси и обикновени звезди. Изумрудът, известен още като смарагд или дори емералд, е символ на обновлението и надеждата. Той закриля семейството, запазва невинността и чистотата на душата, дори защитава от черни магии, лоши мисли и уроки.

Изумрудът е може би най-редкият от Голямата четворка на скъпоценните камъни, в която са още диамантът, смарагдът и рубинът. Той е вид берил, а зеленият му цвят се дължи на съединения на хром и ванадий. Имената му произлизат от гръцки – “смарагдос”, и от санскрит “замород” (зелено). Най-скъпи са кристално чистите яркозелени изумруди с лек синкав оттенък, като има изумруди с различна степен на плътност – до изцяло непрозрачни.

Известен е на човечеството от дълбока древност. В Древен Египет е смятан за камък на богинята Изида и символ на безсмъртието. До края на XV век мините в Египет са единственият познат източник на изумруди за Азия и Европа. Когато през XVI век испанците завладяват днешна Колумбия, те заграбват индианските мини в Чивор, а по-късно и в Мусо. До днес в тези две мини се добиват най-качествените и най-скъпите изумруди в света. Единствено в Колумбия се намират изумрудите “трапиш” – с формата на колело. Те се получават при едновременното нарастване на няколко призматични кристала.

През 1943 година в Индия е открито находището в град Джайпур в Раджастан. Днес зеленият скъпоценен камък се добива и в Афганистан, Австралия, Бразилия, Китай, Русия, Замбия, Мадагаскар, Пакистан и др. В България изумруд има в Рила в района на Урдините езера, както и в Централните Родопи, североизточно от с. Югово.

Цери мигрени и ПМС

Според литотерапевтите регулира ниското кръвно налягане и блокира пристъпите на мигрена. Дори се препоръчва мигренозните хора да носят постоянно изумрудени обеци. Минералът има положителен ефект и върху ставите – особено при артрит и артроза. Подобрява състоянието на стомашно-чревния тракт и лекува язви, гастрит и колит, както и възпаления на пикочния мехур. Тушира предменструалния синдром (ПМС), нормализира цикъла и намалява до голяма степен болките – това става, защото нормализира нивата на хормоните.

Има антибактериални свойства, затова може да се използва за пречистване на водата от вредни микроорганизми. За целта трябва да престои за една нощ в чаша вода. Влияе благотворно и върху психиката на неврастеници и притеснителни хора, нормализира емоциите.

Пазител е на семейното огнище

Камъкът защитава семейното огнище от нещастия, скандали, изневери, неразбирателство и охладняване на чувствата. Хубаво е да се носи и от млади момичета, защото едновременно ги предпазва от изкушения, съхранява невинността им и събужда тяхната женственост. С негова помощ момичето ще израсне като изискана и благородна млада дама, а впоследствие ще стане вярна съпруга и грижовна майка. Във връзка с това, смарагд се подарява за 20-ата и 35-ата годишнина от сватбата.

Зеленият камък закриля бременните и предпазва от преждевременно раждане. Той облекчава родилните болки и пази бебето при раждането.

Въпреки всичко изброено дотук, изумрудът е идеален талисман не само за жените, но и за мъжете. С него можем да се отървем от лошите навици, както и да тушираме лошите черти на характера си.

 

Шепот от отвъдното

6-те суперсили на зеления камък

Магическите свойства на изумруда отдавна са известни. Камъкът е от особено значение за езотериците. Казано е, че отваря съзнанието за връзките с други светове и улеснява общуването с духовете и получаването на послания от отвъдното. Но по-важното е, че осигурява защита от магии, уроки и лоши енергии.

Във ведическата астрология се препоръчва за успех в бизнеса и постигане на интелектуални и творчески върхове. Ето кои са 6-те суперсили на изумруда:

1. Той пръв помощник на двойкаджиите. Коренно променя учебните навици и засилва умствените способности на слабите ученици. Дава им стимул да се учат. Преди изпити се носи да по-добра концентрация и памет.

2. Вдъхновява художници, архитекти, дизайнери и обикновени занаятчии. Дава им идеи и разпалва творческото им въображение.

3. Ораторски камък е – дава красноречие, спокойствие и самоувереност, когато трябва да говорите пред много хора. Идеален е за интервюта за работа. С негова помощ ще се представите отлично.

4. Помага при алергии, астми и дихателни проблеми. Гора с говорни проблеми, като заекване, се отпускат и разговарят гладко.

5. Пази от враговете. Ако го носите н апръстен, обици или гердан, никой няма да може да ви навреди.

6. На бизнесмените дава прозорливост, за да не сгрешат в преценките и решеинята. Правят ги зорки към измамниците и им помагат да намерят изход от трудни ситуации.

 

Съкровища

В двореца Топкапъ, Смитсониън и Националния музей на Иран

Ако искате да се нагледате на изумруди, отбийте се в двореца “Топкапъ” в Истанбул или в Националния музей на Иран – там са в най-големи количества. В Топкапъ са прочутият златен кинжал с три огромни изумруда, както и тронът на Селим I, за облицовката на който са използвани над 25 000 скъпоценни камъка.

В “Смитсониън” във Вашингтон може да потърсите известния изумруд “Гачала” – необработен 858-каратов камък, открит в Колумбия през 1967 г. Рядко се намират смарагди с бижутерско качество в такива големи размери.

В дрезденския музей “Зелените сводове” (Grunes Gewolbe) може да се види едно от най-забележителните ювелирни произведения с изумруди – “Мавърът с изумрудения поднос”. Статуетката с височина 64 см. е изработена от крушово дърво, покрито с тъмен лак. Дело е на неизвестен автор. През 1724 г. попада в колекцията на саксонския владетел Август Силния. Подарена му е от бохемския император окултист Рудолф II.

Едни от най-известните бижута с изумруди са в комплекта на актрисата Елизабет Тейлър. Ричард Бъртън є го подарява, докато снимат филма “Клеопатра” в Италия. В сета с огромни изумруди на “Булгари” са тежка огърлица, пръстен, гривна, обици и тиара. Зеленият скъпоценен камък е комбиниран с диаманти.

 

Как да го различим от ментето

Дублета, триплета и синтетични минерали мамят окото

Естествените нетретирани изумруди се продават на цена 50% по-висока от тази на естествените третирани. За разлика от останалите скъпоценни камъни, при смарагда се толерират малки недостатъци – включвания, наречени “jardin” (от фр. – градина). Именно те правят шлифоването му тънка работа. Бижутерите са разработили специален начин на обработка, наречен изумрудена шлифовка, който придава на камъка правоъгълна или квадратна форма. Така обработени, смарагдите често се поставят в златни бижута, но всъщност красотата им изпъква, когато са монтирани в бяло злато или платина.

Изумруди рядко се продават необлагородени – подлагат се на топлинна обработка за избистряне и засилване на цвета и се третират с кедрово масло или епоксидни смоли за запълване на микрокухините и микропукнатините. Това е един от най-често фалшифицираните камъни – срещат синтетични изумруди или имитации от стъкло или по-евтини зелени скъпоценни камъни. Няма сигурен начин да различим естествения от ментето, без да го проверим при професионален бижутер.

На трите снимки може да се види нетретиран, третиран и изкуствен изумруд. Но разликата във външния вид рядко е толкова очевидна. Ако купувате отделно камъче, а не в бижу, може да погледнете под голямо увеличение – мощна лупа или микроскоп, дали не се състои от два или дори три пласта, залепени един за друг – така наречените дублета и триплета. За да наподобяват максимално истинските, “смарагдите” се получават от слепване на два или три слоя – обикновено скъпоценен камък за горната страна и стъкло отдолу.

 

Купете смарагд на Близнака

Само Скорпионът не бива да се кичи с него

Смарагдът е най-подходящ за родените под знака на Близнаци – прави ги по-мъдри, и по-разсъдливи и концентрирани. Изумрудът е рожден камък за месец май, така че е подходящ и за Телеца, на когото помага да постига целите си и да развие интуицията си.

Рак е другият зодиакален знак, за когото е малко вероятно да намери по-подходящ талисман от смарагда. Камъкът му дава спокойствие и “гаси” горещия му нрав.

Единственият знак, който не бива да носи изумруд, е Скорпионът.

 

ИНТЕРГЕОРЕСУРС – ТЪРГОВИЯ СЪС СКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ И МИНЕРАЛИ

София, ул. Козяк 17, бл.4 партер; www.intergeoresource.com; е-мейл: intergeoresource @gmail.com
тел: 02 980 58 70; мобилен: 0887 196 193; фaкс: 02 980 54 83

 • Скъпоценни, полускъпоценни и декоративни камъни и изделия от тях
 • Експертни оценки и идентификация на скъпоценни камъни
 • Консултантска дейност в областта на геология, геофизика и минно дело

Още по темата

 1. Тайните на камъните Планинският кристал говори с избраните

 2. Тайните на камъните Афганит – камъкът на мъдростта Наречен е на страната, в която е открит

 3. Тайните на камъните Гранати в цветовете на любовта Според вида си са червени, зелени, бели и черни

 4. Тайните на камъните Аметрин: връзката между земята и небето

 5. Тайните на камъните Рубинът: кралският камък Най-ценен е в цвят „гълъбова кръв”

 6. Тайните на камъните Лунният камък е страж на любовта Малцина ще овладеят магията му

 7. Тайните на камъните Празиолит – кварц с име на зеленчук Камък на различните, оригиналните

 8. Тайните на камъните Аметистът разкрива невидимото

 9. От "Труд Уикенд" Диамантът – експресен лек за душата

 10. Тайните на камъните Обсидианът владее тъмната страна

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.