Изчезват цели къщи в Търновско

Вандали безчинстват по селата във Великотърновска област и опустошават необитаеми имоти. Пред очите на местни хора за броени часове посред бял ден дори изчезват цели къщи. Последният фрапиращ случай е с наследствен имот на двама братя в стражишкото село Сушица.

„Имахме две къщи, но наскоро установихме, че от едната няма и помен. Имотът беше на над 200 г., граден от дялан камък и с гредоред. С брат ми поддържахме къщите, но останахме поразени, като си отидохме в Сушица и открихме, че единият ни дом е разграбен до основи”, сподели пред „Труд“ Красимир Камбуров от Горна Оряховица. Горнооряховецът показва снимки на наследствената къща, преди да бъде опоскана, и на останките от нея, след като била отнесена при набезите.

Потресеният стопанин разказа, че съсед видял как добре организирана бригада от около 20 роми за отрицателно време отнесли старата необитаема  постройка. Мургавите се нахвърлили върху къщата, като трескаво разрушили първо покрива, а след това съборили и стените. Материалите товарели в камион, който отпрашвал в неизвестна посока  и след минути се връщал за нова порция товар. Отрядът действал под ръководството на тартор.

„Комшията сподели, че се опитал да спре пакостниците, но те го заплашили, че ще го убият и ще му запалят дома“, допълни Камбуров.

Потърпевшите наследници подали жалби до районната прокуратура в Горна Оряховица и до полицейското управление в Стражица.

„Извикаха ме да дам показания, а полицаят се държа с мен така, все едно аз съм извършителят на деянието, а не пострадал. Заяви ми: „Така ще е, като не си стопанисвате имотите.“ Представих документи за собственост и се надявам, че ще открият наглите грабители. Но не само нашата къща в Сушица е разрушена. В единия край на селото по същия начин постепенно са изчезнали 5 реда къщи“, твърди Красимир Камбуров.

Според кметицата на Сушица Димитринка Колева  въпросните имоти не са били поддържани и са рухнали.

„По случая се води разследване и компетентните органи ще установят дали има посегателство. Откакто местните хора си плащат на частна охранителна фирма, битовата престъпност в района беше овладяна и в селото е спокойно“, коментира  Колева.

От районната прокуратура в Горна Оряховица потвърдиха, че има депозирана жалба  от 27 октомври. „Разпоредена е проверка и се прави разследване“, казаха от държавното обвинение в железничарския град.

„Овладяването на битовата престъпност е един от основните ни приоритети.  Полагаме усилия, за да гарантираме сигурността на хората и да опазим имуществото им. Провеждат се всекидневни срещи на полицейските инспектори с местните жители. Където има проблем, организираме специализирани операции“, категоричен е директорът на областната дирекция на МВР във Велико Търново старши комисар Димитър Машов.

Случаят в Сушица обаче не е единствен.

Близо 80 къщи са изчезнали мистериозно през последните години в стражишкото село Виноград. Местни хора споделят, че едно жилище се обезкостява от покрива до основите за по-малко от денонощие. Те смятат, че съществува  мафия с предварително подготвена организация, сформирани ударни групи от чевръсти работници и  канали за пласиране на строителните материали.

„Участниците в тази престъпна дейност имат специализирани функции. Едни разфасоват масивните 100-годишни постройки, други откарват събрания материал до предварително уговореното място. Там ги чака поръчителят или негов доверен човек, който брои парите и получава стоката“, обясняват очевидци

Част от обезкостените къщи са необитаеми от години. Тяхното изчезване няма никакви последствия. Има обаче имоти, чиито стопани  живеят в града. Когато започне разфасоването на сградата, бдителни съседи алармират собствениците.

„Щом те пристигнат на място, виждат, че например липсва покривът или някоя от стените. Тогава се появява купувач, който им предлага компромисна цена за полусрутения имот, който вече е изгубил своята реална стойност. Така масивни двуетажни къщи, които могат да бъдат продадени за по 25 000-30 000 лева, се пласират на безценица за по 2000-3000 лева“, разкриват запознати със схемите.

Камъкът, от който са градени тези къщи, се е добивал още през 30-те години на миналия век от варовиковата кариера край селото. В ония времена той се е добивал по специална технология, за да има съвършено прави ъгли и за да може всяка отломка от него да се напасне.

Собствениците на имоти във вилната зона на Горна Оряховица, които бяха пропищели от дръзки набези, твърдят, че вече има полицейски респект  и спят по-спокойно. Жителите на железничарския град разказват, че били вдигнали ръце от денонощните ромски набези. Потърпевши твърдят, че били отчаяни, тъй като години наред са алармирали различни институции, писали са дори до президента. Към жалбите имало приложена и подписка от 176 души.

„През последните няколко години бяхме  подложени на неописуемо ограбване и унищожаване на мъката на нашия труд, на това, което с любов сме градили в продължение на десетилетия. По цял ден мургави пакостници обикаляха, оглеждаха къде какво има и по здрач тръгваха на „акции“. Позволяваха си да взломяват постройките, да режат и задигат стотици метри оградна мрежа, да отмъкват врати, прозорци, брави. Разрушаваха дори градежите и отнасяха тухли, керемиди, дограми, покъщнина. След смяната на ръководството на областната дирекция на МВР във Велико Търново се забелязва по-сериозно полицейско присъствие в района и злосторниците бяха озаптени“, категорични са препатилите стопани.
Горнооряховските виладжии споделят, че въпреки това все още са принудени да понасят терора на двайсетина пакостливи ромски фамилии.

Потърпевшите от безчинствата настояват срещу обитателите на незаконните къщи да бъдат прилагани драконовски наказания, като бъдат изселвани, а краденото имущество – отнемано.
„Почти всички цигани имат каруци и добитък, които могат да използват за полезен труд, а не да превозват с тях плячкосаните вещи и материали“, допълват  стопаните.

За противодействие на престъпниците бяха монтирани камери за видеонаблюдение в 24 населени места в община Велико Търново. Записите се пазят 3 месеца и са добър помощник на полицията за разкриването на извършените престъпления. Инсталираните камери за видеонаблюдение осигуряват спокойствието на беловласите жители. Едно от опасаните с уреди за видеоконтрол е великотърновското село Шемшево. В селото има 4 камери. Живущи в  Шемшево казват, че откакто действат уредите за видеонаблюдение, престъпността рязко е намаляла.

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (15)

 1. Аз ли да ви уча?
  50 кг. Дървени въглища на прах. 10 лв.
  100 кг. Амониев нитрат- 42,00 лв
  10 кг. Сяра – 11,00 лв
  1 пачка кебрит 5лв
  4 кг болтове, гайки, нарязана арматура.
  1 бр. 9v батерия
  1 бр. малка фасунка за крушка от фенерче
  1 бр. крушка от фенерче на която много внимателно се чупи стъкълцето и се оставят жичките здрави.
  Останалото е фантазия от вас.
  Може да се опъне медна жица за да „грабне“ окото на бай мангал и в момента в който я опъне да се превърне в елементарни частици, той и заобикалящите го бежанци!
  Най- добре е ако си имате и МОН 50, няколко бройки, просто опъваш жицата и останалото си е направено фабрично.
  В днешно време и футболните ни хулигани нищо не струват, ние сами си правихме димки, бомби и т.н.

  1. Ти правилно не можеш един „кебрит“ да напишеш а иначе бомби ще правиш. Представям си ако вземат хората да те послушат колко нещастни случай ще има.

 2. Явно народът трябва да вземе нещата в свои ръце . В САЩ стъпването в чуждия имот е престъпление и нарушаване на личното пространство – даващо право на собственика да се защитава както може , без глупостите от сорта „несъразмерност на защитата“ и нарушаване човешките права на престъпника . Като възприемаме останалите „демократични ценности“ от американците – да възприемем и тази ценност !

 3. „Откакто местните хора си плащат на частна охранителна фирма, битовата престъпност в района беше овладяна и в селото е спокойно.“
  Ами тогава защо плащаме от нашите данъци заплати на полицаите, справедливо е от данъците на тези хора да се покриват разходите на частната фирма щом има резултат.

 4. Орките в България имат подкрепата на полицията и политиците. Полицията има огромен бюджет, но полицаите ги няма никъде. Интересно ми е къде се крият полицаите, защо не ги виждаме, и защо не опазват обществения ред?

 5. Полицаите нямат адекватно обучение, техника и подкрепа от закона. За това и стават такива зверства. Обучете полицаите по работещ модел, нека да стане така както е тук в Англия … когато види човек полицай да започне да търси дали всичко му е наред и да има респект, а не да се надява, че като изкара 20 лева и ще мине номера. След това нека им се вдигнат заплатите до няколко хиляди и на тях и на лекарите и на учителите. Но първо резултати и сериозна работа. Пиле не трябва да може да прехвръкне, а не както е сега да се крадът цели къщи а през това време един разпасан гащник полицай да те гледа в ръцете жално за да му извадиш някой лев.

 6. Съседът, като е видял, защо не е звъннал на 112? Абе ние балъци ли сме? Това е къща, дошъл камион! Да не става въпрос за Сибир с разстояния от по стотици километри, тва са пълни глупости. Настройвате хората срещу полицията, ОТНОВО! Цяла къща е изчезнала, има очевидци, а се е стигнало до жалба пост фактум. Този камион Рег. Номер нямал ли е? Е…те си майката!

 7. Стефане,“полицията е с тях“ се пише,бе момче. Без разрешаване на казуса с оръжието,нещата няма да се оправят.

 8. Ми да си пазят имотите и името и репутациата.. В Сащ (както обичате да цитирате) ако не си платиш данъка за три години, някой идва и плаща и ти си „бивш“ собственник..

  Ижобщо няма ти прочета отговорите. Дърпам верижката и айде в кенефа…. с цялата ви България.

 9. Да, Джони е прав, подобно е и в Канада. Ако не си платежоспособен и не можеш да поддържаш къща ти я отнемат и продават. Взимат с дължимото, а другото ти връщат. Така можеш да загубиш даже наследствен имот..Имаше тук няколко трагедии на загуби, самоубийства и пр. Сега се създадоха организации да помагат собствениците, които могат да си загубят жилищата – търсят им работа, дават кредити с ниски лихви и пр. Но това е братци “добрия“или както някой го нарече “здрав“хапитализъм:)))) И ние разбира се не го харесваме, а и милиони като нас. Разликата е, че полицията дебне (или поне се прави:) и ако се сигнализира веднага отива на местопрестъплението и опандизва крадците. Нейно задължение по закон е да опазва собствеността на хората и реда по улици и заведения. Но, понеже и полисмените не са мн прилежни, хората си слагат алармени системи, особено ако имат ценности в къщата – скъпа хай тек, бижута, парета и пр авоари:)

 10. Абе я дайте кординати да взема да си спретна една лятна резиденция. Я давайте телефона на дежурния „брокер“ полицай, че лято иде и налъмите ще цъффат.

 11. Няма спокойствие, няма достойно заплащане, няма сигурност дори да имаш имот – как тогава да е здрав тоя народ.

 12. Живеех в Коньовица, срещу панделата. Спомням си, циганин на смееше да мине по майор Векилски и генерал Столетов. Единственно калайджии и тези които миеха улицата, от пролетта до есента почти всеки ден. За останалите мангасари от Татарли махалата беше непристъпна. Просто нямаше начин. Омразата и презрението към тези паразити на обществото беше огромна и всеобща. Те са страхливи и подли. Само когато са на тумби имат смелост. Учете се от унгарците.

 13. Ами правете си застраховки, лесно решение на проблема…

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.