Томислав Дончев ще присъства на заключителното събитие по Българо-швейцарската програма за сътрудничество

Син преби до смърт майка си в Пловдив

Влакът София-Кулата блъсна мъж

Автобус „захапа“ крака на жена и потегли

Министър Каракачанов открива исторически паметник, посветен на Дойранската епопея

Британец загуби 4 апартамента в Банско, не плащал данъци и поддръжка

Премиерът Борисов разпореди работа в пълен синхрон и в съкратени срокове относно ситуацията с язовир „Студена“ (СТЕНОГРАМА)

Внучката на Тодор Колев се снима дибидюс (СНИМКА)

Отложиха дело за избор на съветници в Горна Оряховица за изслушване на експертиза

Купуване на недвижими имоти в Гърция вече и чрез ПОС-терминал

Парламентът прие държавния бюджет за 2020 г.

Задържаха за 72 часа шофьора, причинил смърт на 5-годишно дете Обвинен е в три нарушения на Закона за движение по пътищата и за бягство от местопроизшествието

МВнР: Българите в Италия да избягват наводнените райони и най-вече Венеция

По-слаб финал на сезона отчетоха хотелите във Варненско

Адвокат на Цветан Василев: Той иска да бъде разпитан по делото „КТБ“

Изчезналото досие на Яна Язова Нов филм за творчеството на писателката

Плакат за премиерата

Ще се излъчи на 8 ноември в кино “Култура”, вход свободен

Яна Язова

След десетилетно идеологическо премълчаване на Яна Язова (1912-1974) в периода 1944 – 1985 г., сега нейното име е сред най-често споменаваните, наред със съвременниците є Димитър Талев, Димитър Димов, Фани Попова-Мутафова, Емилиян Станев, Георги Божинов и др. Животът на писателката и съдбата на неиздадените є ръкописи сами по себе си са ненаписан роман. Неслучайно напоследък за Язова бяха направени няколко документални филма.

Появата на най-новия филм за нея – “Изчезналото досие на Яна Язова” ще се излъчи на 8 ноември от 19 часа в Кино “Култура”, а входът е свободен. (София, ул. “Сан Стефано” 22). Режисьорката и сценаристката Калина Паскалева чува името на писателката, заинтересува се от живота и творчеството є и решава да популяризира не интимните драми на Язова, а творчеството й, по-голямата част от което бе издадено посмъртно. Идеята е да се осветли сътвореното от писателката чрез един ненатрапчив и лесно разбираем разказ сред учениците и студентите, тъй като нито една творба на Язова не се изучава в училище.

Калина Паскалева е избрала интересни събеседници: издателката д-р Виктория Бисерова, писателката Боряна Дукова, автор на роман за Язова, и изследователката д-р Шинка Дичева, автор на томче с писма на Язова.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.