Изчисляват цените на газа по два начина

Преразглеждат стойността на всеки 2 години

“Булгаргаз” ще избира по-изгодната методика за доставките от “Газпром”

“Булгаргаз” ще може да изчислява цените на природния газ, който получава като доставки от “Газпром Експорт” по два различни начина. Освен по досегашната формула стойността на горивото ще може да бъде изчислявана и съобразно цената на енергийните газови борси. Тази договорка е постигната при разговорите през миналата седмица между българското енергийно дружество и руската компания.

Двете възможности за изчисление на цените на газа ще могат да бъдат комбинирани и в рамките на една доставка. Това обясни изпълнителният директор на “Булгаргаз” Николай Павлов. Цената на природния газ ще може да бъде предоговаряна на всеки 2 години. Всичко това е резултат от антимонополното дело на Европейската комисия срещу “Газпром”, по което руският газов гигант се съгласи да предоговори условията по доставките на гориво.

По време на разговорите са договорени и две нови точки, по които газът ще може да достига до България. Павлов подчерта, че е въпрос на анализ по коя от двете формули ще се изчислява занапред цената на газа. В последните години у нас обаче цената за България в никакъв случай не е по-висока от тази за Западна Европа, подчерта изпълнителният директор на “Булгаргаз”.

Без парно тази зима могат да останат клиентите на топлофикациите в Бургас, Плевен и Враца, заяви още Павлов. Причината са дългове в общ размер на 15 млн. лв. към “Булгаргаз”. Трите топлофикации не са заплащали гориво от месец юли насам. Ако не се издължат до 19 октомври, доставките към тях ще бъдат прекратени, обясни той. До топлофикациите са изпратени напомнителни писма, те са запознати с проблема и търсят решение, обясни изпълнителният директор на “Булгаргаз”. Павлов допълни, че ако има увеличение на цената на газа от Нова година, то ще бъде минимално и ще бъде под 5%.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика