Изящен фамилен орган от началото на 19 век дариха наследници на Варненската опера

Уникален семеен орган-pump organ, без аналог у нас, стана собственост на Варненската опера. Инструментът е дарение от наследниците на Кинка Григорова от някогашна аристократска фамилия край морето, но повече подробности не се посочват, а и самите те, направили щедрия жест, искат да останат анонимни. Това каза при представяне на дарението директорът на ТМПЦ Варна Даниела Димова.

Органът е произведен през 1830 г. в Америка и е дело на компанията "Packard". След това е изпратен в Европа и във Варна. Предстои да се направи ремонт на антиката, с която ще се правят бутикови концерти във фоайето на сградата на ДТ "Стоян Бъчваров" и Варненската опера. Дарението е направено само преди дни на 17 октомври, уточнява специалната табела, поставена на инструмента.

Преди премиерата на легендарната "Уестсайдска история" беше представен диригентът постановчик маестро Александър Фрай, личен приятел и ученик на композитора, великия Ленард Бърнстейн, който поставя мюзикъла за първи път на Бродуей през 1959 г.

Маестро Фрай ще дирижира спектакъла в първата вечер на премиерата на 24 октомври, а във втората вечер на пулта е диригентът Кръстин Настев."Имах прекрасно приятелство с Лени Бърнстейн, той беше много мил и щедър с мен. Водихме безкрайни разговори за музика, научих много от него. Щастлив съм, че той е един от моите учители. Дълбоко съм свързан с неговия мюзикъл „Уестсайдска история“, едно невероятно произведение, което се отличава от всички предишни мюзикъли в редица отношения - невероятно труден за дирижиране, за танцуване и пеене, с много бързи темпа и уникална хореография. Това е първият мюзикъл, в който пеенето и танците са напълно равностойни, каза Александър Фрай.

Асистент режисьор на мюзикъла е известният многожанров артист Крис Катена, а хореографията е на Надя Димокова.

"Уестсайдска история“ е създаден от четирима гении – великия композитор Ленард Бърнстейн, легендарния хореограф Джером Робинс, Артър Лорънс – един от най-големите американски либретисти и Стивън Зондхайм, написал текста на песните. Концепцията за мюзикъла, който пресъздава една съвременна история на Ромео и Жулиета, принадлежи на Джером Робинс.

текст сн. Директорът на Театрално музикален продуцентски център Варна Даниела Димова показа ценното дарение- pump organ, от началото на 19 в.

Коментари

Задължително поле