Из германските селца: хляб и лекарства с дрон

Снимка: Pixabay

Доставките могат да улеснят живота на жителите им

Половин милион евро са похарчени за проекта

Триплац е селце с 80 жители в източната германска провинция Бранденбург. Намира се в един от най-слабо населенитe райони в Германия и участва в пилотен проект, чиято цел е да провери как отдалечените селца в страната могат да бъдат обслужвани по-добре, пише германската обществена телевизия АРД в свой репортаж.

С характерното си жужене 14-килограмовият товарен дрон се приближава към целта си – малка площадка за кацане на спортното игрище в селото. Дитер Пийч е пенсионер, който живее до въпросното игрище. Той наблюдава с интерес как странното летателно средство се приземява. То носи хранителни продукти и медикаменти от Вустерхаузен/Досе - градче на около 10 километра от селото.

Германското министерство на земеделието и ЕС искат да отворят долната част на въздушното пространство до 150 метра за местни доставки в селските райони. В малките населени места, останали без хлебарница, месарница или аптека, доставките по въздуха могат да решат проблема на местните хора, посочва АРД.

В проекта участват шест магазина, търговец на плодове и зеленчуци, аптека и дори един гръцки ресторант, който иска да изпраща по въздуха готови ястия. Товарният дрон може да превозва пратки до 3,5 кг.

Засега получателите не трябва да плащат за доставките. Но никой не знае какво ще се случи след края на февруари, когато пилотният проект приключва. Около половин милион евро дотук са похарчени за проекта, който е почти изцяло финансиран от Федералното министерство на земеделието. С малка сума се е включила и община Вустерхаузен/Досе. Въпреки това не всички са доволни.

Ръководителят на проекта Робин Келерман се чувства като пионер в нова област. "Проектът е много сложен. Сигурно си мислите, че просто един дрон трябва да стигне от точка А до точка Б. Но знаем, че дяволът е в детайлите: от изваждането на разрешение, през наемането и обучението на персонал, през обслужването на съответната платформа за поръчки, до техническото осигуряване на начинанието – всичко това трябва да бъде свършено", казва той.

В рамките на пилотния проект общо 300 души в три населени места трябва да получат своите доставки с четири товарни дрона, закупени специално за проекта, посочва още АРД.

(Със съкращения)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения