Икона, която цери рак, пристига в Пловдив

Вярващите разказват, че „Всецарица Пантанаса“ има специалната благодат от Бога да лекува страшните злокачествени заболявания

Изцелява от наркотична зависимост, от нея нееднократно е изтичало и миро

Иконата на Света Богородица Всецарица Пантанаса, която има силата да цери онкоболни, пристига следващата неделя на 16 юли в Пловдив от манастира Ватопед в Света гора. Добрата новина съобщи пловдивският митрополит Николай, който декларира, че “църквата не може да остане безучастна към телесните и духовни болести и затова на 16 юли в навечерието на митрополитския празник на Света Великомъченица Марина ще имаме радостта и възможността да посрещнем благодатна икона от Света Гора - Света Богородица Всецарица Пантанаса, която лекува от рак”.

“Имаме щастието светогорски монаси да донесат нейно чудотворно осветено копие, което ще бъде дарено на Пловдивската митрополия, и ще се почита от миряните в храма “Света Великомъченица Марина”, допълни владиката.

Чудотворната икона на Пресвета Богородица Всецарица Пантанаса датира от 17-и век и се намира на левия проскинитарий (иконостас за параклис) до североизточната колона на съборния храм в манастира “Ватопед” в Света гора. Според разкази на старци от манастира един съвременен пример за това, че иконата е особено благодатна, е следното събитие: един младеж влязъл в храма и отивал да се поклони на иконата, но от нея със силен шум излязла несътворена светлина под формата на слънчев диск, който ударил младия мъж в гърдите и го хвърлил на земята. Щом се съвзел, младежът изповядал със сълзи, че е живял далеч от Бога и е бил отдаден на занимания с магия. Така чудотворната намеса на Пресвета Богородица помогнала на младежа да придобие духовен живот, като последва тайнствения живот на църквата.

Иконата има също способността и специалната благодат от Бога да лекува страшните злокачествени заболявания. Известни са нелечими случаи на злокачествени заболявания, които са излекувани в наши дни след прочитане на Молебен канон на Пресвета Богородица пред Нейната икона “Всецарица Пантанаса”.

Две копия на иконата са пренесени в Москва. В последно време там ежедневно стават много чудеса съгласно писмените свидетелства, изпращани в манастира “Ватопед” от деца, които са се лекували в Детския онкологичен център в столицата на Русия.

Там обикновено измолваха избавяне от раково заболяване от Ахтирската икона на Божията Майка, но православните, които в средата на 90-те години на 20-ия век помолиха ватопедските монаси да изпратят в Москва копие на тяхната светиня Света Богородица Всецарица Пантанаса, знаеха, че от увеличаването на източниците на благодатта не се намалява нейната сила.

Монасите, следвайки атонската традиция, смесиха боите с частици от свети мощи и разреждайки ги със светена вода, нарисуваха точно подобие на манастирската чудотворна икона.

Небесната Царица и милостивата Господарка на всичко живо е изобразена тук седнала на царски трон и облечена с червена императорска багреница. От лявата є страна е благославящият Младенец. Зад гърба є и зад трона стоят архангелите Михаил и Гавриил. През 1996 г. “Всецарица” пристига в Москва със специален полет, като най-напред иконата е закарана в детското отделение на онкологичния институт на “Каширское шосе”, където малките страдалци отдавна я очакват. Оттогава насам новата московска чудотворна икона неведнъж е проявявала благодатната си сила да спира растежа на злокачествени тумори, присъща на светогорската чудотворна икона, твърдят руските медии. Съвременната летопис на чудеса от “Света Богородица Всецарица Пантанаса” вече включва и случаи на изцеление от наркотична зависимост. От нея нееднократно е изтичало и миро.

Чудотворната икона “Всецарица Пантанаса” се намира в московския храм “Вси светии” в бившия Ново Алексеевски манастир. Всяка неделя там се служи молебен пред Погубителката на раковата язва и Тайната сладост на жестоко страдащите, освещава се и се раздава на хората елей за помазване.

От следващата неделя копие на иконата лечител от рак Света Богородица Всецарица Пантанаса ще има вече и в митрополитския храм “Света Великомъченица Марина” в Пловдив. Миряните трябва обаче да научат и молитвата, която трябва да отправят към Света Богородица и Бог, ако искат да бъдат чути от тях. Ето и самата молитва:

“О, Всеблага досточудна Богородице, Пантанаса, Всецарице! Не съм достоен да влезеш под моя покрив! Но като добросърдечна майка на милостивия Бог кажи дума, за да се изцели душата ми и да укрепне немощното ми тяло. Защото имаш непобедима власт и нито една твоя дума не ще остане безсилна, о Всецарице! Ти се помоли вместо мен, ти ме измоли вместо мен. За да прославям преславното ти име сега и винаги и във вечните векове. Амин!”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България