Ето кой е заподозреният за атентата в Страсбург Посещавал е радикални ислямистки кръгове

Стрелецът в Страсбург е трябвало да бъде задържан тази сутрин

На 12 декември 2018 да почерпят

Френската прокуратура започва разследване за тероризъм в Страсбург

Още един загинал след стрелбата в Страсбург 7 са тежко ранените, 4 - леко пострадалите

Стрелецът в Страсбург още не е заловен Официална информация от местните власти: ранените са 10

Ваня Стамболова успя, класира се за финала на „Фермата“

Престрелка в близост до коледния базар в Страсбург, има един загинал и трима ранени (ВИДЕО)

Меркел: „Няма възможности“ за промяна на споразумението за Брекзит

Битка за 15 млрд. евро стои зад атаката срещу строителите 1000 машини ще бъдат паркирани на “Цариградско шосе” в София без да пречат на гражданите

Сериозна чистка в „Локо“ (София)

Съдбата на Правителствена решават депутатите Дългът от 33 млн. лв. е от неизплатена надлимитна дейност на болницата

От „Надежда“ в Сливен искат свои съветници, узаконяване на къщите и мечтаят за среща с вътрешния министър

Възрастна жена пропадна в шахта в Пловдив

Будапеща плаши с още антимигрантски кампании

Икономиката забави ръст Основната причина е по-малкото увеличение на потреблението и износа

Ръстът на икономиката на страната се забави до 3,5% през последното тримесечие на 2017 г. Това е най-малкият ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) за последните 10 тримесечия, сочат данните на НСИ. През първите три тримесечия на миналата година ръстът на икономиката беше съответно с 3,7%, 3,7% и 3,9%. Основната причина за забавянето е по-малкото нарастване на потреблението и износа. От октомври до декември миналата година потреблението на гражданите и бизнеса се увеличава само с 3,6% на годишна база, при ръст от 4,6% за предходното тримесечие. Разходите на държавата също нарастват с по-бавни темпове. Ръстът на инвестициите обаче се ускорява до 4,5%.

По ръст на икономиката за тримесечието България се нарежда на 11-то място в ЕС като имаме равен резултат със Словакия. Най-голям ръст на БВП имат Румъния (7%), Словения (6,2%) и Естония (5,3%).
От октомври до декември 2017 г. БВП възлиза на 27,427 млрд. лв. (14,023 млрд. евро), като на човек от населението се падат по 1982 евро. Спрямо предходното тримесечие ръстът на БВП е с 0,7%. За цялата 2017 г. БВП възлиза на 98,631 млрд. лв. (50,429 млрд. евро), като на човек се падат по 7099 евро. Ръстът на икономиката за цялата 2017 г. е 3,6%. Това е леко забавяне, след като за предходната година ръстът на БВП беше 3,9%.

През четвъртото тримесечие на 2017 г. делът на аграрния сектор в икономиката намалява с 0,4% спрямо същия период на предходната година и достига 3%. Индустриалният сектор увеличава дела си в икономиката с 2,1% до 26,3%. А делът на услугите намалява до 70,7%, при 72,4% година по-рано. За крайно потребление се изразходват 82,3% от произведения БВП. А инвестициите формират 20,3% от БВП на страната. Външнотърговското салдо е отрицателно.

Ръстът на икономиката през тримесечието се дължи основно на растежа в: Строителство – със 7%, Операции с недвижими имоти – с 6,9%, Финансови и застрахователни дейности – с 4,1%, и Промишленост – с 3,5%. Ръст е отчетен и в Професионални дейности и научни изследвания; административни и спомагателни дейности – с 3,2%, Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети; транспорт и складиране; хотелиерство и ресторантьорство – с 2,8%, Държавно управление; образование; здравеопазване и социална работа – с 2,5%, и Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения – с 2,1%, сочат данните на НСИ.

По данни на НСИ
Изработваме по 19,4 лв. за час

3,366 млн. души са работили в страната през последното тримесечие на миналата година, обявиха от НСИ. Те общо са работили 1,415 млрд. часа. На един работещ гражданин се падат по 8146 лв. от текущия обем на брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, като всеки зает създава средно по 19,4 лв. от БВП за един час работа. По предварителни данни за четвъртото тримесечие на 2017 г., производителността на труда в индустриалния сектор е 17 лв. за един час работа. В сектора на услугите всеки зает произвежда средно по 18 лв. за час. Най-ниска е производителността на труда в аграрния сектор – само 3,4 лв. за един час работа. Въпреки това, се увеличава делът на хората, които работят в аграрния сектор, сочат данните на НСИ.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. На тая мизерия в България икономика ли му викате.Бележат раст големите далавери

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.