Тръмп покани Путин на посещение в САЩ

Министър Петкова: Печалбата на НЕК за 2017 г. ще е около 6 милиона лева

Цветан Цветанов: Ясно е, че президентът гледа на Изток и саботира модернизацията на армията

Два влака се сблъскаха в Залцбург, десетки са ранени

В Русия вече по-рядко се пие алкохол

Защо шопът не смее да пипне сутиен?

Рейтингът на Владимир Путин е спаднал със седем на сто след изборите

Инвеститори: Иванчева се разпореждаше с чужди имоти

Евакуация в центъра на Берлин заради 50-килограмова бомба от Втората световна война

Евростат: Близо милион българи имат здравословни проблеми, които оказват влияние в бита

Башар Асад е върнал на Франция връчения му Орден на Почетния легион

Русенската екоинспекция установи тревожно замърсяване на Дунав

Няма да бъдат издавани присъди по делото за смъртта на Принс

Взрив в една от най-големите петролни рафинерии в САЩ

Пълен автобус горя по пътя за Гюешево, няма пострадали хора

Икономиката забави ръст Основната причина е по-малкото увеличение на потреблението и износа

Ръстът на икономиката на страната се забави до 3,5% през последното тримесечие на 2017 г. Това е най-малкият ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) за последните 10 тримесечия, сочат данните на НСИ. През първите три тримесечия на миналата година ръстът на икономиката беше съответно с 3,7%, 3,7% и 3,9%. Основната причина за забавянето е по-малкото нарастване на потреблението и износа. От октомври до декември миналата година потреблението на гражданите и бизнеса се увеличава само с 3,6% на годишна база, при ръст от 4,6% за предходното тримесечие. Разходите на държавата също нарастват с по-бавни темпове. Ръстът на инвестициите обаче се ускорява до 4,5%.

По ръст на икономиката за тримесечието България се нарежда на 11-то място в ЕС като имаме равен резултат със Словакия. Най-голям ръст на БВП имат Румъния (7%), Словения (6,2%) и Естония (5,3%).
От октомври до декември 2017 г. БВП възлиза на 27,427 млрд. лв. (14,023 млрд. евро), като на човек от населението се падат по 1982 евро. Спрямо предходното тримесечие ръстът на БВП е с 0,7%. За цялата 2017 г. БВП възлиза на 98,631 млрд. лв. (50,429 млрд. евро), като на човек се падат по 7099 евро. Ръстът на икономиката за цялата 2017 г. е 3,6%. Това е леко забавяне, след като за предходната година ръстът на БВП беше 3,9%.

През четвъртото тримесечие на 2017 г. делът на аграрния сектор в икономиката намалява с 0,4% спрямо същия период на предходната година и достига 3%. Индустриалният сектор увеличава дела си в икономиката с 2,1% до 26,3%. А делът на услугите намалява до 70,7%, при 72,4% година по-рано. За крайно потребление се изразходват 82,3% от произведения БВП. А инвестициите формират 20,3% от БВП на страната. Външнотърговското салдо е отрицателно.

Ръстът на икономиката през тримесечието се дължи основно на растежа в: Строителство – със 7%, Операции с недвижими имоти – с 6,9%, Финансови и застрахователни дейности – с 4,1%, и Промишленост – с 3,5%. Ръст е отчетен и в Професионални дейности и научни изследвания; административни и спомагателни дейности – с 3,2%, Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети; транспорт и складиране; хотелиерство и ресторантьорство – с 2,8%, Държавно управление; образование; здравеопазване и социална работа – с 2,5%, и Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения – с 2,1%, сочат данните на НСИ.

По данни на НСИ
Изработваме по 19,4 лв. за час

3,366 млн. души са работили в страната през последното тримесечие на миналата година, обявиха от НСИ. Те общо са работили 1,415 млрд. часа. На един работещ гражданин се падат по 8146 лв. от текущия обем на брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, като всеки зает създава средно по 19,4 лв. от БВП за един час работа. По предварителни данни за четвъртото тримесечие на 2017 г., производителността на труда в индустриалния сектор е 17 лв. за един час работа. В сектора на услугите всеки зает произвежда средно по 18 лв. за час. Най-ниска е производителността на труда в аграрния сектор – само 3,4 лв. за един час работа. Въпреки това, се увеличава делът на хората, които работят в аграрния сектор, сочат данните на НСИ.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. На тая мизерия в България икономика ли му викате.Бележат раст големите далавери

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.