На 25 март 2019 да почерпят

С 2500 места разширяват Софийските гробища

Ирландският Джо Кокър скара Лечев и Графа в „Гласът на България“

Вълни от поезия на Фотев заляха Бургас

Петиция за отмяна на Брекзит надхвърли 5 милиона подписа

Искове срещу България за над 1,2 млрд. евро Най-големи са претенциите на енергоразпределителните дружества

Утре ни очаква слънчево време с максимални температури между 20 и 25 градуса

Шествие срещу ислямофобията и расизма в Нова Зеландия

Владимир Кисьов се е отказал да бъде кандидат на СДС за евроизборите

Странната ярост на Томислав Дончев Изпълнителната комисия на ГЕРБ ще заседава вероятно в сряда

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 25 март 2019

ВМРО и „Атака“ отиват заедно на евроизборите Волен Сидеров нямал претенции да бъде сред кандидатите на евентуалната коалиция

До 2 г. е готов първият нов боен кораб Проектът е за два кораба, като общата му стойност е почти 1 млрд. лв

Адвокат Михаил Екимджиев: Цветан Цветанов е тежък рецидивист по отношение на апартаментите

Проф. Михаил Константинов за евроизборите: Отива се към битка, която се води на непочтен език

Икономиката на България се забавя Рекордно нарастват потреблението на домакинствата и инвестициите

Унгария, Полша и Румъния се развиват по-бързо от нас

Икономическият ръст на страната се забавя. През 2018 г. брутният вътрешен продукт (БВП) нараства с 3,1%, обявиха от Националния статистически институт. Това е най-слабият ръст на икономиката за последните четири години. След като през 2016 г. БВП се разшири с 3,9%, а през 2017 г. с 3,8%, сега резултатите са по-слаби. Основната причина за това е свиването на физическия обем на износа през миналата година. Но благодарение на бързото увеличение на доходите и потреблението на домакинствата ръстът на БВП остава по-висок от повечето страни в ЕС.

Потреблението на домакинствата през 2018 г. се увеличава с 6,3%, което е най-високия темп след 2007 г., когато влязохме в ЕС, имаше много оптимистични настроения на домакинствата и хората бяха готови да харчат. Ръстът на инвестициите на предприятията в страната през миналата година е с 6,5%, което е най-високото ниво за годините след кризата през 2008 г.

През 2018 г. размерът на БВП достига 107,92 млрд. лв., което прави 65,1 млрд. долара. На човек от населението се падат по 15 311 лв. от обема на БВП (9 237 долара).

Услугите се развиват по-бързо от индустрията и земеделието, става ясно от данните на НСИ. Затова делът на услугите в икономиката се разширява до 68,4%, при 66,9% година по-рано. Индустриалният сектор създава 27,4% от добавената стойност на икономиката, а аграрният – 4,2%, при съответно 28,4% и 4,7% година по-рано.

През четвъртото тримесечие на 2018 г. брутният вътрешен продукт (БВП) възлиза на 29,813 млрд. лв. като нараства с 3,2% на годишна база, сочат предварителните данни на НСИ. Това е леко увеличение след ръста от 3,1% през предходното тримесечие. Но въпреки това резултатите са по-слаби спрямо периода 2015-2017 г. и първата половина на 2018 г.

В рамките на ЕС девет страни се представят по-добре от България, сочат наличните към момента данни на европейската статистическа служба Евростат. Най-добри резултати показват Латвия, Унгария и Полша, където ръстът на БВП през четвъртото тримесечие е съответно с 5,6%, 4,9% и 4,6%. На четвърто място се нарежда Естония с 4,3%. По-бърз от нашия е и икономическият ръст в Румъния (+4%), Словакия (+4%), Кипър (+3,9%), Литва (+3,6%) и Словения (+3,6%).

 

През 2018 г.

Финансите и имотите са най-добре

Секторите финанси и недвижими имоти се представят най-добре през миналата година. Ръстът на брутната добавена стойност в сектора “Финансови и застрахователни дейности” е със 7,5% на годишна база, а в “Операции с недвижими имоти” – със 7,1%, обявиха от НСИ. В редица други сектори на икономиката също има ръст, но той е по-бавен. В “Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения” (където влиза IT секторът) ръстът е с 4,4%, а в “Строителството” – с 3,3%. В сектора “Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети; транспорт, складиране и пощи; хотелиерство и ресторантьорство” брутната добавена стойност се увеличава с 2,5%.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.