В МВР болница Украсиха елха с патерици и протези

Live Спецсъдът няма да даде ход на делото за КТБ

ГДБОП разби организирана престъпна група за трафик на хора в Свиленград За каналджийство е задържан и бивш кмет на града

Свищовлия „изгоря” с 1 700 лв. след телефонна измама

Местят бежанците от гръцките острови в континенталната част на страната

Заловиха горнооряховска джебчийка, свила портфейл с 250 лв.

В спецсъда Делото за КТБ започва пред препълнена зала (СНИМКИ)

Мъж е в болница след масово меле заради жена в Сухиндол

Шефът на КОНПИ Пламен Георгиев за проверката на Иво Прокопиев: Има теч на информация

Шефът на „Пирогов“: Протестите бяха неистински, възползваха се от отсъствието ми

Какво правят програмистите, като се напият?

Сирийското блато излекува руската мечка Изненадващо за мнозина наблюдатели, Кремъл вместо да потъне, обра всички дивиденти

Цецка Цачева: До края на годината антикорупционният закон следва да бъде приет

Отново блокираха пешеходната пътека в Благоевград, на която загина студентка

Експертът по глобална сигурност и антитероризъм Христо Смоленов пред „Труд“: Светът все повече заприличва на луд за връзване

Икономиката ни расте с 3,9% през 2018 г.

Владислав Горанов (Снимка: Денислав Стойчев)

Министерството на финансите очаква икономиката ни да нарасне с 3,9% през 2018 г. Това стана ясно от есенната макроикономическа прогноза на ведомството. Финансовото министерство прогнозира крайното потребление да се увеличи с 4,7% и ръстът на инвестициите да достигне 4,3%.

Вътрешното търсене ще продължи да нараства, в следствие на това – вносът на стоки и услуги ще достигне 7,1% през следващата година, докато нетният износ ще има отрицателен принос към растежа на БВП – с 0,5%, пише още в документа.

За 2017 г. година Министерството на финансите очаква растежът на икономиката да достигне 4%, а в пролетната прогноза очакванията бяха за повишение от 3%.

За пазара на труда в страната ведомството прогнозира, че безработицата ще се понижи до 6,2% догодина, но ще се забави ръстът на икономическа активност на лицата до 15 години.

През 2018 г. ръстът на заетостта се очаква да е 0,6%. По-слабото търсене на труд в промишлеността ще бъде компенсирано до известна степен от продължаващото възстановяване на заетостта в строителството, а динамиката на заетите в услугите се очаква да се подобрява, констатират от финансовото министерство.

През 2019 и 2020 г. заетостта ще се повиши с 0,4% и 0,2%, докато безработицата към 2020 г. ще се понижи до 5,6% от работната сила. Очаква се обаче по-слаб ръст на заетите през 2019-2020 г. заради изчерпването на потенциала за увеличаване на заетостта и влиянието на демографските развития в страната в средносрочен план. През 2019-2020 г. се очаква темпът на растеж на брутния вътрешен продукт на страната да се задържи на ниво от 3,9%.

Според ведомството средногодишната инфлация през 2017 г. се очаква да достигне 1,1% и 1,6% в края на 2018 г. Ръстът ще се определя от продължаване на поскъпването при потребителските цени на храните и горивата, както и на засилване на базисната инфлация под влияние на по-високото вътрешно търсене, пише още в документа.

Индексът на потребителските цени се очаква да се повиши до 1,7% през 2019 г. и 1,8% през 2020 г. при по-високи международни цени на петрола и неенергийните суровини и нарастване на вътрешното търсене.

Основните рискове пред прогнозата се свързват с външната среда, динамиката на международните
цени, както и неблагоприятните демографски тенденции в страната. Повишеното геополитическото напрежение в някои основни търговски партньори на ЕС и неяснотата относно начина, по който ще протекат преговорите и фактическото излизане на Великобритания от ЕС, създават условия за забавяне на икономическата активност в търговски партньори на България, подчертава ведомството. Това може да ограничи растежа на износа и да доведе до влошаване на текущата сметка.
Неизпълнение на очакванията, свързани с динамиката на международните цени, се явява основен риск пред прогнозата за инфлацията. Основен риск пред пазара на труда е влиянието на демографските тенденции.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Слави безработицата сред младите хора днес които бягат навън да ситърсят препитание ако се преустанови хауса който се създаде със ЗИД на КСО на лицата осигурявани по чл.69 отКСО да взимат пенсия и заплата иосвободят работните места .Встраната има няколко десетки хиляди които се възползват от това .Само в службите за сигурност са над 10000 по данни на депутатско запитване по време на парламентарен контрол в 43 НС.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.