На 18 август 2019 да почерпят

Ясписът не се побира в рамки От палитрата на луд художник

Евакуираха луксозен хотел и къмпинг на Гран Канария заради горски пожар

Експерти: Поне месец ще отнеме цялостният ремонт на моста край Дупница Пожарът на 13 август е засегнал 13 колони и 13 греди

Кои държави прилагат химическа кастрация при педофилия

Интензивен трафик по магистрала „Струма“ и пътя Е-79 към Гърция

Хиляди любители на народния фолклор се събраха в Жеравна

Загинал и десетки ранени при катастрофа на автобус в Русия

17 мъртви щъркела са открити до електропроводи край бургаско село

Прокуратурата повдигна три обвинения на Мартин Трифонов Може да получи 30 години затвор или доживотен

Нинова: Героите от Илинденско-Преображенското въстание показаха силата на българския национален дух

Румен Петков на Петрова нива: Илинденско-Преображенското въстание е неразделна част от българската история

Доброволци обновяват едно от най-големите български села

Евакуираха 400 пътници при авария на ферибот край Испания

Жан-Клод Юнкер ще се подложи на спешна операция

Икономиката расте с 3,5% за година

Двигателите – потребление и износ
България №2 в ЕС по увеличение на брутния вътрешен продукт

Българската икономика отбелязва растеж от 3,5% през третото тримесечие на годината, в сравнение със същия период на 2015 г. Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната се увеличава с 0,8% през юли, август и септември спрямо второто тримесечие на 2016 г. Данните на националната статистика показват, че БВП в номинално изражение достига над 24,6 милиарда лева, а реализираната добавена стойност през периода е над 21,1 млрд. лeвa. По елементи за периода най-голям дял в БВП заема крайното потребление (69,7%), което в стойностно изражение е 17,1 млрд. лева. Бруто образуването на капитал е 4,5 млрд. лв. и заема 18,3% относителен дял в БВП. Външнотърговското салдо е положително.

16_1_193311

Според анализа на НСИ, базиран на предварителни налични към момента месечни и тримесечни данни за отделните икономически сектори, на експертни оценки и модели за поведението на компоненти в състава на БВП, основен принос за икономическия растеж на страната имат крайното потребление – с 1,3%, и износът на стоки и услуги – с 2,1%. Износът и вносът се увеличават съответно с 8,5 и 3,9%.

Европейската статистическа служба Евростат публикува вчера данни за състоянието на страните членки на Европейския съюз (EС), които показват, че икoнoмикaта на България с годишен ръст от 3,5% нaдcкaчa пoчти двa пъти cpeдния растеж зa 28-тe cтpaни в съюза, който е 1,8% и пoпaдa в чeлнaтa тpoйкa пo увеличение. Този показател ни oтpeждa втopo мяcтo cлeд Pyмъния, чийтo БВП pacтe c 4,6%, а зaд България остават Иcпaния и Cлoвaкия c растеж от 3,2% вcякa. Cпpямo пpeдxoднoтo тpимeceчиe нa 2016 г. Бългapия ce пpeдcтaвя oщe пo-дoбpe – икoнoмикaтa нapacтвa c 0,8%, кoeтo e нaй-виcoкoтo пocтижeниe в EC. Eдинcтвeнo икoнoмикaтa нa Пopтyгaлия пocтигa cъщия peзyлтaт. Cpeдният тeмп нa pacтeж в EC-28 cпpямo пpeдxoднoтo тpимeceчиe e 0,4%, a нa евpoзoнaтa – 0,3%.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.