Апелативният спецсъд остави кмета на Чупрене в ареста

Румяна Арнаудова: Водачът на автобуса и фирмата, ремонтирала пътя, са сред виновните за инцидента край Своге

Окръжният прокурор на Смолян: Мотивите за убийството са както от личен характер, така и от користни цели Убиецът и жертвата се познавали от съвместното си пребиваване в затвора

Трима мъже са пребили габровец на автобусна спирка, полицията ги издирва

САЩ създават безпилотен флот

Спесъдът с послание до гражданите: Правосъдието не е пошло. Има хора, които го опошляват

Министър Николина Ангелкова: 8,4 млрд. лв. са приходите от туризъм у нас за 2018 г. Откриха 16-то Международно изложение „Културен туризъм” във Велико Търново

Актриса от „Облакът Атлас“ почина на 16 години

Три фирми искат да доставят машини за гласуване на евровота

Земетресение с магнитуд 6,1 разтърси източната част на Тайван

Проклятието на милионерите

Инсталираха 17 нови камери за видеонаблюдение в Свищов

Магистър по балканистика разказва за снаряжението на българите през Първата световна война Симеон Цветков е уредник в Регионалния исторически музей в Търново

Четирима пострадаха, след като светкавица падна върху Акропола

Съдят мъж, запалил умишлено апартамент във Велико Търново

Икономиката се забавя, ако свием разходите си 475 млн. лв. по-малко бюджетни приходи в алтернативния сценарий на МФ

Потреблението на населението е основният двигател на икономическия растеж на страната.

БВП може да изгуби 1,3 млрд. лв.

Ръстът на икономиката значително ще се забави, а приходите в бюджета ще се понижат, ако българите свият разходите си. Това става ясно от средносрочната бюджента прогноза на Министерството на финансите. Ръстът на Брутния вътрешен продукт (БВП) през настоящата година ще бъде 3,4%, а през следващата ще се понижи до 3,3%, гласи пролетната прогноза на МФ. Официалните очаквания са родната икономика да се развива по-бавно от световната, която ще нарасне съответно с 3,5% и 3,6%.

Един от основните рискове пред реализирането на този основен сценарий е по-слабо от предвиденото нарастване на вътрешното търсене, или казано с други думи – ако увеличаваме разходите си с по-бавни темпове.

В периода януари-септември 2018 г. потреблението на домакинствата в България нарасна средно със 7,9%. През четвъртото тримесечие на 2018 г. обаче е регистрирано рязко забавяне на растежа до 2,4%. Предвид продължаващото нарастване на доходите, това по-слабо потребление в края на годината се свързва с понижението на доверието на потребителите, пише в анализа на МФ. Оказва се, че готовността на хората да харчат е от ключово значение за икономическото развитие на страната.

В алтернативния сценарий на МФ се допуска, че потреблението ще остане потиснато и през 2019 г., т.е. ръстът на потреблението ще бъде, колкото в края на миналата година. Шокът за икономиката от едно такова поведение на хората ще доведе до забавяне на ръста на БВП до 2,6%, при 3,4% в основния сценарий на МФ. Това ще доведе до понижаване на стойността на БВП с над 1,3 млрд. лв.

По-слабото нарастване на реалните потребителски разходи в алтернативния сценарий ще доведе до свиване на производството, което ще окаже ефект върху разполагаемия доход на домакинствата, пише в анализа на МФ. Успоредно с това нивото на безработицата ще нарасне до 5%, при 4,6% в базисния сценарий. В резултат от същественото забавяне на потреблението на домакинствата през 2019 г., при алтернативния сценарий данъчните приходи в бюджета ще бъдат по-малко с около 475 млн. лв.

През следващите три години увеличението на заплатите ще води до ръст на потреблението, пише в базовия и най-вероятен сценарий на МФ за развитие на икономиката. През следващата година при инвестициите на частните фирми се очаква подобрение, но ръстът на частното потребление ще бъде ограничен от по-слабото нараствате на доходите и заетостта, пише в анализа на МФ.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Като повишат цените на тока,потреблението и харченето на средства ще спаднат още.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.