Мачовете и спортът по телевизията днес, петък, 24 януари 2020

На 24 януари 2020 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за петък, 24.01.2020

СЗО: Китайският коронавирус все още не представлява глобална опасност

Индийски гуру идва в България Помага на Део да спре с наркотиците и дава енергия на Деси Добрева

Мария Захарова: Призоваваме България да работи с руските власти по случая Гебрев

Рекламна гавра с болките на хората Фалшиви герои са лицата от онлайн кампанията на „ Flexa Plus Optima”

САЩ спират временните визи за бременни жени

Намаляват таксата за хазартните игри (обзор) Налогът ще бъде 25% от разликата между залозите и раздадените печалби

Словашкият министър на екологията подаде оставка след пиянски скандал

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 24 януари 2020

Банките вдигат такси заради ниските лихви

Мерки за засилване контрола върху вноса на отпадъци обсъди министър Димитров с рециклиращия бизнес

Европейската комисия по конституционни въпроси одобри сделката за Брекзит

Младите плащат с 25% повече за обзаведено жилище Купувачите до 35 години предпочитат нови сгради

Икономиката се забавя, ако свием разходите си 475 млн. лв. по-малко бюджетни приходи в алтернативния сценарий на МФ

Потреблението на населението е основният двигател на икономическия растеж на страната.

БВП може да изгуби 1,3 млрд. лв.

Ръстът на икономиката значително ще се забави, а приходите в бюджета ще се понижат, ако българите свият разходите си. Това става ясно от средносрочната бюджента прогноза на Министерството на финансите. Ръстът на Брутния вътрешен продукт (БВП) през настоящата година ще бъде 3,4%, а през следващата ще се понижи до 3,3%, гласи пролетната прогноза на МФ. Официалните очаквания са родната икономика да се развива по-бавно от световната, която ще нарасне съответно с 3,5% и 3,6%.

Един от основните рискове пред реализирането на този основен сценарий е по-слабо от предвиденото нарастване на вътрешното търсене, или казано с други думи – ако увеличаваме разходите си с по-бавни темпове.

В периода януари-септември 2018 г. потреблението на домакинствата в България нарасна средно със 7,9%. През четвъртото тримесечие на 2018 г. обаче е регистрирано рязко забавяне на растежа до 2,4%. Предвид продължаващото нарастване на доходите, това по-слабо потребление в края на годината се свързва с понижението на доверието на потребителите, пише в анализа на МФ. Оказва се, че готовността на хората да харчат е от ключово значение за икономическото развитие на страната.

В алтернативния сценарий на МФ се допуска, че потреблението ще остане потиснато и през 2019 г., т.е. ръстът на потреблението ще бъде, колкото в края на миналата година. Шокът за икономиката от едно такова поведение на хората ще доведе до забавяне на ръста на БВП до 2,6%, при 3,4% в основния сценарий на МФ. Това ще доведе до понижаване на стойността на БВП с над 1,3 млрд. лв.

По-слабото нарастване на реалните потребителски разходи в алтернативния сценарий ще доведе до свиване на производството, което ще окаже ефект върху разполагаемия доход на домакинствата, пише в анализа на МФ. Успоредно с това нивото на безработицата ще нарасне до 5%, при 4,6% в базисния сценарий. В резултат от същественото забавяне на потреблението на домакинствата през 2019 г., при алтернативния сценарий данъчните приходи в бюджета ще бъдат по-малко с около 475 млн. лв.

През следващите три години увеличението на заплатите ще води до ръст на потреблението, пише в базовия и най-вероятен сценарий на МФ за развитие на икономиката. През следващата година при инвестициите на частните фирми се очаква подобрение, но ръстът на частното потребление ще бъде ограничен от по-слабото нараствате на доходите и заетостта, пише в анализа на МФ.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Като повишат цените на тока,потреблението и харченето на средства ще спаднат още.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.