Икономистът Георги Ганев: Няма гаранция, че с намаляването на ДДС на стоките, цените ще станат по-евтини

Снимка: БТВ

"Да намалим ДДС на всичко, да го свалим до минималното допустимо ниво в ЕС, което е 15%. 3 милиарда излишък имаме, да върнем парите на хората", призова икономистът Георги Ганев пред БТВ. След изборите за евродепутати, ДПС и БСП излязоха с идеи за намаляване на данък добавена стойност (ДДС) върху някои стоки.

Ако се намали ДДС на отделни стоки, това едва ли ще намали приходите до такава степен, че да стане проблем за българския бюджет, така както е структуриран, смята икономистът. По думите му големият въпрос е какъв ще бъде ефектът от това. Георги Ганев обясни, че няма гаранция, че с намаляването на ДДС на храните, лекарствата, книгите, цените ще станат по-евтини. Според него тази промяна ще засегне и ще се отрази осезаемо само на най-скъпите стоки.

По думите му всеки, който предлага нещо такова, трябва да направи едни прости сметки, да проучи статистическите данни, да се направи една по-сложна оценка, за да се види как ще се развие това във времето. Той каза още, че спадането на ставката на ДДС може да доведе дори до покачване на цените. По думите му трябва да се направи едно по-комплексно проучване, което да покаже как ще се отрази това на хората и потреблението.

Партиите имат нужда от пари, категоричен беше икономистът за предложението да се намалят субсидиите. "Много скъпо нещо в съвременния свят е една партия да достигне с послания до всички граждани и особено до своите гласоподаватели. Трябва да има финансиране, ако не е от всички ни заедно като общо дело, тогава познайте кой ще ги финансира", отбеляза Георги Ганев.

Коментари

Задължително поле