Икономистът Красен Станчев: ЕС трябва да въведе едностранна либерализация на търговията със САЩ

Красен Станчев. Снимка Цветан Томчев

Световната икономика ще забави своя ръст и ще има много тежки последици от мерките на американския президент Доналд Тръмп. Това мнение изказва икономистът Красен Станчев пред „Фокус“. Според него мерките на Тръмп са изгодни за икономиката на Китай, но могат да помогнат и на ЕС, ако Съюзът продължи да либерализира пазара и търговията си.

„Ако всички страни започнат да отговарят на евентуалните протекционистични мерки на правителството на САЩ, то световната икономика вероятно ще забави своя ръст. Това означава загуба на около половин трилион стоки и услуги, които няма да бъдат продадени и съответно ще поскъпне тяхното производство и доставка“, обясни Станчев.

„Последните изчисления на колеги от Съединените щати за мерките и тяхното влияние върху икономиките на страната показват, че ако защитните мерки на Тръмп бъдат осъществени, така както са планирани, ще костват разход на американската икономика около 1 млн. долара за запазено работно място. Ако бях председател на Европейската комисия, бих въвел нещо като едностранна либерализация на търговията на ЕС със Съединените щати“, добави икономистът.

Красен Станчев каза още, че с решенията си Тръмп нарушава международното право и договори.

„Исторически е доказано, че от строенето на стени ползи няма“, коментира още Красен Станчев.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Не знам защо хората вярват на разните фирми за трейдване и лотарии. Всичките те, всъщност ограбват последните спестявания на хората.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.