„Икономист“: Албания на първо място по консумация на кокаин в света

Снимка: Архив

Албания е на първо място в света по употребата на кокаин на глава от населението, съобщи британско списание "Икономист" .

В доклада, озаглавен "Защо картелите печелят" се посочва, че борбата срещу наркотиците се насочва към нова криза, а наркотичните картели се борят за печалба от 320 милиарда долара годишно. Смята се, че по света има 18 милиона човека, употребяващи кокаин. Продажбата на наркотици е много лесно начинание днес, благодарение на интернет.

"Великобритания, Испания, Австралия и Съединените щати са страните, в които се консумира по-голямата част от кокаина. Но най-големият процент се държи от Албания, където 2,5% от населението използва този наркотик, заемайки първо място. Това се дължи на факта, че това е важен път за трафика на кокаин от Афганистан”, пише "Икономист".

Според британското издание основните производители на кокаин са страните от Южна Америка. Колумбия е на 34-то място за консумация, но е производител и доставчик на половината от количеството кокаин в света.

„Кокаинът в джунглите на Колумбия струва около 2 200 долара, а в Мексико - 12 000 до 16 000 долара. В Европа той варира от 53 000 до 55 000 долара на килограм. Организираните престъпни групи търсят нови транспортни маршрути, а обемът се е увеличил повече от всякога. Също така се използват стари канали за канабис и маршрути за кокаинов транспорт”, съобщава "Икономист".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа