Икономическият министър: Всички говорим за корупция, но за да я отстраним, трябва да си помагаме

Всички говорим за корупция, но за да я отстраним трябва да си помагаме” – по този начин икономическият министър Емил Караниколов обобщи корупционна схема, която се е случила в оперативната програма конкурентноспособност пред БТВ.

Той коментира, че преди около три седмици ДАНС и прокуратурата са задържали служител на оперативната програма, срещу който имало подадени неофициални сигнали от редица фирми.

„Много подадоха сигнали, но не искаха да го направят писмено. Само една фирма се съгласи да помогне”, поясни Караниколов.

По думите му въпросният служител е искал пари от фирмите, като им е обещавал в замяна да се класират за програмата.

„Получихме един сигнал, сега имаме втори. Така се бори корупцията, но всички трябва да помагаме”.

Министърът отказа да даде повече подробности за случая.

„Нека има ревизия на прехода. Всички ревизии, които могат да се извършат, е добре да се извършат. Обществото трябва да знае как е вървял процесът на раздържавяване”, смята Караниколов.

По думите му сделките, които подлежат на проверка, не са само на държавно ниво, а трябва да се проверят и тези в общините. „В агенцията за приватизацията има над 7000 сделки”, поясни той.

Според него от ревизиите ще има ефект, защото така ще станат ясни много данни, които към момента са недостъпни.

Преди време икономическият министър предложи да се направи единна структура, която да управлява изкуствените водоеми у нас. „Проверката на каскадния язовир Чотората приключи, но прокурорската проверка продължава”, поясни Караниколов.

Чотората е сочен за един от язовирите, който е причинил наводнението в Бургаско.

„Имаме видеонаблюдение, вижда се как приливната вълна минава, частично разрушава стената и залива земеделски земи, но само земеделски земи”, поясни Караниколов.

По думите му вълната, която достигна до къщите на хората, е причинена само от дъждовете, но не и от язовирите в областта.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България