Икономическият университет откри новата академична година

С 24 % е преизпълнен държавният прием на студенти

Преди вековния си юбилей, който ще празнува през 2020 г., Икономическият университет във Варна откри тържествено новата академична година в препълнената АУЛА. За 100 години престижният ВУЗ, възникнал от първото търговско висше училище в страната, е дал над 155 000 икономисти от над 70 държави.

"Икономически университет – Варна посреща учебната 2019/2020 г. с 24% преизпълнение на утвърдения държавен план-прием за обучение в образователно-квалификационна степен „бакалавър“ – около 1900 кандидат-студенти са се състезавали за 1 140 места. 1 600 първокурсници ще започнат своето обучение в редовна или дистанционна форма в навечерието 100-годишнината ", каза в приветственото си слово ректорът проф.д-р Евгени Станимиров.Сред най-предпочитаните специалности от новоприетите български студенти в ИУ са „Туризъм“, „Маркетинг“, „Финанси“, „Счетоводство и одит“, „Информатика“, „Дигитални медии и ПР“.

В университета се обучават над 300 чуждестранни студенти, а само през последните два месеца са кандидатствали около 160. Студенти и преподаватели бяха поздравени от министъра на образованието Красимир Вълчев, който е възпитаник на ИУ във Варна, от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, от кмета Иван Портних и областния управител Стоян Пасев, както и от шефката на ТД на НАП Милена Колева, завършила също престижния ВУЗ. "Радвам се, че виждам толкова много свои преподаватели и ректори.Благодаря за това, което сте ми дали на мен и на всички завършили университета", каза министър Вълчев. Посланието му към студентите беше:Образованието е вашият шанс за добър и щастлив живот. Но дипломата ще дава все по-малко конкурентноспособност, сама по себе си не е предимство на пазара на труда, трябват много усилия.

От името на първокурсниците слово произнесе Велина Иванова, постигнала отлични резултати в приема. На Студентската улица в академичната сграда официално беше открита и почетната стена на стратегическите партньори на университета.

Коментари

Задължително поле