Икономическото партньорство между САЩ и България обсъждат на форум в Пловдив

Икономическото партньорство между САЩ и България бе обсъждано днес на форум в Дома на културата в Пловдив. "През последните години Пловдив се наложи като индустриален център не само в страната, но и в Югоизточна Европа. Новата марка, която развихме с много усилия - Тракия икономическа зона, става все по-видима и все по-популярна", заяви зам.-кметът на Пловдив Стефан Стоянов при откриването на кръглата маса "САЩ-България: Икономическо партньорство за повече бизнес възможности". Пред участниците във форума Стефан Стоянов подчерта факта, че 70 000 души са заети в производството в региона, а над 300 000 - в икономиката. "Това е един от най-динамичните региони от гледна точка на икономика.

Икономическото партньорство между САЩ и България обсъждат на форум в Пловдив

Половината от БВП на Област Пловдив е производство, което е прекрасна база за следващи етапи на развитие", заяви още Стефан Стоянов. Зам.-кметът на Пловдив подчерта, че безработицата в региона е рекордно ниска - под 4%. От 2016 г. пък общината съвместно с университетите работи за привличане на таланти за обучението на висококвалифицирани специалисти. "Надявам се да привлечем европейско финансиране за развитието на научни центрове, които да подпомогнат индустрията", допълни Стоянов. По думите му развитието на търговските отношения със САЩ е от изключителна важност. "Длъжни сме всички заедно да положим усилия в тази посока, защото потенциалът е огромен", каза още Стефан Стоянов.

Изпълнителният директор на Американската търговска камара у нас Алекс Нестор обърна внимание, че клъстерите са опция за България. "Това е бизнес моделът - малкият и среден бизнес, академичната общност и държавата да обединят усилията си и се справят с предизвикателствата", заяви той и подчерта, че целта е една - по-добри условия за бизнес и повече инвеститори.

Икономическото партньорство между САЩ и България обсъждат на форум в Пловдив

Търговското аташе в Представителството на Търговския департамент към Посолството на САЩ в България Мария Галиндо пък сподели възхищението си от Пловдив и поздрави общината, че е създала прекрасна бизнес-среда и че привлича инвестиции. "Да привлечеш инвеститори си е постижение само по себе си. Но след като ги привлечеш да ги накараш да се чувстват добре, това също е важно. Да осигуриш такава бизнес среда, не е лесна задача. Вие обаче сте го постигнали", заяви г-жа Галиндо.

На форума се обсъждат и предизвикателствата пред инвеститорите през погледа на чуждестранния и българския бизнес в Американската търговска камара. В дневния ред са също така условията и процедурите по издаването на американски бизнес визи и услуги, както и програмите на Търговското представителство на САЩ, които представляват интерес за българските компании.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България