Иконописец изографисва човешки тела

32-годишният Пламен Русев от Велико Търново се слави като един от най-добрите татуисти

Най-вече футболисти се украсяват с религиозни татуировки

Талантлив възпитаник на Правословния богословски факултет на ВТУ “Св.Св.Кирил и Методий” избра вместо да рисува икони, да изографисва човешки тела.

32-годишният Пламен Русев е завършил гимназия по изобразителни изкуства в родния си град Русе, а във университета във Велико Търново избрал специалността “Църковни изкуства”.

Преди 8 години обаче преоткрил себе си в направата на татуировки, но постепенно хобито му се превърнало в сериозен занаят.

Младият мъж споделя, че първата татуировка направил на себе си. Сам си изрисувал японска риба на крака си. Друга татуировка си изваял по случай раждането на сина му. Действал вкъщи с импровизирана машинка. Установил, че това изкуство му доставя удоволствие.

“Така набързо отворих студио, без да съм съвсем готов, но въпреки всичко работата потръгна. Първата ми професионална татуировка беше върху кръста на младо момиче и изобразяваше плетеница под формата на феникс.

“Татуирането е по принцип езически ритуал, но пък все повече хора си правят по телата рисунки с християнски символи и дори цели библейски сцени. Например футболисти масово се украсяват с религиозни татуировки.

Сред най-предпочитаните модели са портрети на близки и любими хора, изрисуване на женско лице, съчетано с цветя или часовник.

Най-възрастната му клиентка била швейцарка на около 80 години, току-що останала вдовица, поискала татуси на Мечо Пух и магаренцето Йори, което пък било любим приказен герой на покойния й съпруг. Наскоро изрисувал дракон върху ръката на 60-годишна германка.

“Неотдавна дойде млада жена и поиска да и татуирам имената на приятеля и. Обясних, че това не е удачно, защото ако се разделят, този надпис ще си остане завинаги върху нея. Тя обаче не ме послуша, отиде в друго студио, изписа си и трите имена на гаджето си върху хълбока и малко след това се разделиха. Когато един клиент вече има татуировки и поиска да му направя нова, гледам изображенията да са смислово свързани”, разказва Русев, който прави оригинални татуси по свои авторски проекти.

В практиката си е имал какви ли не случаи. Наскоро две майки довели в ателието му невръстните си деца на по 13-14 години и поискали да ги татуира.

“Едната жена настояваше да изобразя слончета върху китката на дъщеря и. Обясних, че на деца под 18 години не е редно да се правят татуировки. Кожата още физически расте и качеството на татуировката ще се промени. Често младежи си правят изображения и после съжаляват, а вечните татуировки не се махат много лесно. Все пак има начини да се заличат, но интервенциите са скъпи и болезнени. Отказвам да правя татуси и върху интимни зони. Има си граници във всичко и работата ми не е на всяка цена”, категоричен е Пламен Русев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл