Доналд Тръмп е поискал изготвянето на доклад относно възможните нарушения на договор от страна на Русия

Кралица Елизабет Втора за пръв път присъства на Лондонската седмица на модата

Уърлпул изтегля над 310 000 потенциално опасни електрически кани

Ден за тричане Премиера на сборник пиеси от Емил Атанасов

Десетки българи са завлечени с пари от интернет измамник във Великобритания

Парфюмите и шампоаните замърсяват атмосферата повече от автомобилите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 февруари 2018

Шофьори без книжка излизат на пътя Разрешават на кандидат-водачите да карат с придружител

Израел ни предлага ракети spike (шип) Противотанковите средства на държавната военна компания RAFAEL са без конкуренция в света

Проф. Плочев: Не знам кой ми е началникът, не се чувствам виновен

Пенсионен фонд на Европарламента е на червено Регистрираният дефицит е от 326 млн. евро, има риск да се наложи данъкоплатците да го покрият

Мъж се барикадира в къща в тополовградското село Орешник

В Южна Франция бяха арестувани трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния през август 2017 г.

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 21 февруари 2018 г.

Цветан Цветанов: С „Обединени патриоти“ сме единодушни за оставката на Валери Жаблянов

Илиана Раева: Имам много врагове, но си ги харесвам

Г-жа Раева с внучката Илиана-Куини.

Внучката ми носи извънземни емоции

Селфитата са прекрасно нещо

Любимци са ми Роналдо и „Реал“

От 8 години не гледам бг-футбол

Траките са били българи

ДНК-то и черепът на българите са различни

Абсолютната европейска шампионка по художествена гимнастика – Илиана Раева – продължава да печели със същия хъс и страст отличия за България, като ръководител на БФХГ, както и когато се състезаваше на гимнастическия подиум. Нашите гимнастички завоюваха златни медали от световни и европейски първенства, а през миналата година момичетата от ансамбъла спечелиха и бронз на Олимпийските игри. Те са всеобщи любимки и неслучайно бяха избрани за лица на гиганта “Motorola” за следващите 12 месеца. След оттеглянето на новите ни “златни момичета” от ансамбъла и тяхната треньорка Ина Ананиева, щафетата е в ръцете на техните наследнички, които вече могат да се похвалят с първите си успехи. Треньорка на новата смяна е Весела Димитрова. Наскоро ансамбълът ни се завърна от подготвителен лагер в Япония, където са били посрещнати като истински звезди, а домакините не са могли да скрият възхищението си от Илиана и родните успехи в гимнастиката. Освен спортните постижения непрестанен извор на хубави емоции за Илиана са съпругът й Наско Сираков, двете им дъщери, а отскоро и внучката с нейното име.

– Илиана, в края на август ще започне Световното първенство по художествена гимнастика. Какви са очакванията ти?

– Надеждите ми са, че момичетата ще играят силно и без грешка и ще спечелим медали.

– Ще намериш ли време за почивка това лято, предвид и другите турнири, които предстоят?

– Аз вече си починах в Гърция за две седмици. Нямам никакъв проблем с това, защото няма да пътувам на Световните купи и планувам почивки през уикендите в България и в чужбина.

– Коя е актуалната тема в страната ни, която те вълнува най-силно?

– Реформата на Съдебната система, също така и проблемът с циганите, както и проблемите със здравеопазването и образованието. Това са различните сфери, които крещят за промяна. Винаги може да бъде и по-добре, но на фона на това, което се случва в света, не можем непрекъснато да казваме, че в България сме най-зле във всяко отношение. Не мисля, че е така. Аз съм много щастлива от това, че работя с министър като Красен Кралев. Радвам се, че “Герб” спечели, за да може Красен отново да е министър.

– А в по-глобален план, какво не те оставя равнодушна?
– Това, което се случва в Европа и политиката с тези бежанци. Според мен това е катастрофално за бъдещето на целия континент.

– Ти си много активна във фейсбук. Какво мислиш за селфи манията в интернет и за темите, които интересуват младите?

– Познавам и много по-активни от мен. Фейсбук е един феномен, защото е една изключително обширна и обективна световна медия и в нея няма цензура. Там всеки има своя собствена медия и на мен много ми помага това, че притежавам страница, която стига до милион и осемстотин хиляди читатели. Помага ми включително и за художествената гимнастика. Този феномен е в огромен ущърб на медиите, защото след всяка лъжлива информация в тях и после хората веднага разбират, че това не е истина. Аз може би съм най-недоверчивият човек и трудно вярвам в това, което чета и виждам, предпочитам сама да стигна до верния извод. А селфитата според мен са прекрасно нещо – така хората комуникират лесно и са актуални, а за по-популярните това е начин да покажат истината, за да не могат някои медии да лъжат за тях.

– Отношенията ви с Нешка Робева са на приливи и отливи. В момента на какъв етап са?

– На никакъв по-специален етап не са – в служебни отношения сме. Тя си работи в клуба, аз във федерацията и нямаме проблем.

– Кои са най-хубавите думи, които си чувала от нея за теб?

– Благодаря! Нешка не е толкова актуален човек в момента в моя живот, но винаги можем да си говорим.

– Ако беше на мястото на Нешка, как би се справила с гимнастички с толкова силни характери, като вас – “златните момичета”?

– Щях да се справя така с всяка една от тях, че с възможностите, които даваше гимнастиката тогава, всяка щеше да е по три-четири пъти световна шампионка и нямаше да се отказва рано от гимнастиката.

– Съжаляваш ли, че с Лили Игнатова не успяхте да запазите приятелството си?

– Напротив, запазихме отношенията ни, просто с Лили ни се разделиха пътищата. Видяхме се на Световната купа и на Европейското първенство и си говорихме. Тя беше там като треньор на Австрия.

– Наричат те Кралица Илиана. Откъде идва това царствено излъчване и увереност у теб? Това печели ли ти врагове?

– Аз винаги съм имала много врагове, но никога не съм ги смятала за такива. Харесвам си ги, защото те предизвикват понякога най-силните ми качества и достойнството ми и в този смисъл не мога да ги считам за врагове. Това определение за мен идва от хората, те са решили така. Много съм самоуверена и вярвам в собствените си сили, а моите родители винаги страшно са толерирали тази моя самоувереност. Аз съм човек, който като има някаква мечта, вижда само нея и нищо друго отстрани по пътя, освен ако не се налага да го погледна и отстраня.

– Ти имаш огнен темперамент, какво може да те накара да избухнеш?

– Много се заблуждавате с това, да, аз съм спонтанна и емоционална, но дълбоко в себе си трудно избухвам и много отдавна не си спомням да ми се е случвало. Пазя си нервите, емоционалното състояние, спокойствието и хармонията, а животът, здравето и визията ми го доказват, да чукам на дърво.

– Художествената ни гимнастика вече изживя криза, а дали и футболът ни скоро ще се оправи?

– Аз мисля, че такъв няма от страшно много години.

– А какво те дразни най-много в родния футбол?

– Нещо, което го няма, няма как да ме дразни.

– Коя е личността от шоубизнеса, на която симпатизираш?

– Ами, за да не се сетя – смятай. Телевизия не гледам, само филми, а Наско си гледа футбол. Аз лично вече не гледам български футбол от повече от осем години, но европейски следя с огромно удоволствие. Любим клуб ми е “Реал Мадрид”.

– Меси, или Роналдо предпочиташ?

– И двамата – те са гениални футболисти, само че любимец ми е Роналдо.

– Ти подари на Наско Сираков биография – “Единакът”, като го изненада за юбилея му. Ако решиш да напишеш своя автобиография, как би я озаглавила?

– Никога няма да напиша автобиография.

– Как би описала първата среща с Наско Сираков и чувствата, които предизвика в теб?

– О, къде ме върна ти? Много силни, изпепеляващи емоции и чувства имаше при нас – от едната крайност до другата, сигурно както е при всички млади и много влюбени, за мен душите на хората са еднакви.

– А колко време след първата среща беше първата целувка?

– Е, веднага се целунахме, кой ще чака да минават часове и дни! Това са най-красивите мигове за една влюбена жена.

– Другата година с Наско ще празнувате 35 години от сватбата. И двамата сте с много силни характери. Сексуалната химия между вас ли е една от рецептите да сте още заедно – както се шегува Наско, че се сдобрявате в спалнята?

– В годините много от нещата в отношенията между двама, които са имали толкова силна любов, се променят положително – това е доверието, уважението и още много неща, които се допълват към страстта. Това е цялостният ни начин на живот, помощта ни един към друг, после децата, а сега и внучката.

– Какви емоции ви носи внучката?

– За мен извънземни, уникални, направо ме е обсебила изцяло.

– Да, това си личи и от снимките, които качваш с нея във фейсбук…

– Личи ли си! Смее се. Тя и дъщеря ми ми се подиграва за това, но направо изпитвам някаква уникална любов към нея. Неповторимо и уникално усещане, което не може да се сравни с нищо.

– А би ли искала тя да стане гимнастичка и как би реагирала, ако прояви интерес към футбола?

– Не, ще й покажа залата по гимнастика и ако поиска ще тренира, ако не – няма. Баща й е футболист, дядо й също и тя може да реши да рита топката, изборът е неин. Аз съм само бабата и няма й оказвам влияние, майка й и баща й ще решават, така както ние не се бъркахме в избора на дъщерите ни.

– През миналата година ти премина през много трудни моменти покрай златните ни момичета в ансамбъла, както и в личен план. Какво ти помогна да ги преодолееш, много хора биха се отчаяли, или депресирали?

– Характерът ми, моята същност и самата аз си помогнах. Дълбоко в себе си винаги съм вярвала, че това което правя – точно така трябва да се направи и времето доказа, че съм била права. Генът ми е такъв, възпитанието също, имам уникални родители и осъзнавам колко важно е било тяхното възпитание за тази сила и характер, които имам. Помагат ми и всички философски книги, които чета от дълги години. Аз съм много верен почитател на анализа и обичам да анализирам нещата, които се случват с мен и с близките ми хора, така достигам до страхотни истини. Хубаво е хората да се научат да гледат през собствените си очи и да не вярват на това, което им се внушава, а сами да стигат до изводите в живота, да имат собствено мнение.

– Какво си повтаряш в най-трудните ти моменти?

– И това ще мине!

– Ти си се срещала с Ванга и Вера Кочовска. Кои са съветите, които си запомнила от тях и най-необикновената случка, на която си била свидетел?

– Запомнила съм много неща, но те са твърде твърде лични. Може би най-важното е да ти е добро сърцето, за да си добър и щастлив в живота. Когато бях при Вера с Наско и тя пред нас изкара през устата си енергия, която приличаше на синьо-лилав облак. Беше нещо невероятно. Когато учените в Япония са изследвали тази енергия и са установили, че в нея има елементи, които са напълно необясними за тях и за науката.

– Според теб България специално място ли е и каква е причината тук да се раждат толкова хора с необикновени способности?

– Аз мисля, че всеки има такива възможности, но не всеки ги уважава и им обръща внимание. ДНК-то, дори черепът на българите е различен, както вече е изследвано. Това, в което вярвам е, че историята на България е унищожавана и изкривявана във вековете, но вече има много хора, които изследват българския род, вече е ясно, че българите са населявали тези места още преди траките. Всъщност траките са и българи.

– Продължаваш ли да сънуваш сънища, които се сбъдват?

– Непрекъснато сънувам сънища, които след време се сбъдват едно към едно. Преди Световното първенство в Монпелие сънувах, че момичетата от ансамбъла ще станат шампионки, и дори го казах на Ина Ананиева един месец преди това.

– Кое е най-силно енергийното място в страната ни, на което си била?

– България е много специално и изключително място на земното кълбо – за големината на територията й, тук има безкрайно много мистични и силно енергийни места. Това са Роженският манастир, Рупите, Златолист и Пресвета Стойна, Мадарският конник… У нас наистина има страшно много енергийни места, на които съм била.

– А посещавала ли си такива места и в чужбина?

– Да, например Порто Елеа в Гърция и блажените води, които стигат до Атон, в които се къпя всяка година. В тези води се зареждам и изчиствам, а тази година даже топнах и малката Илиана там.

– Кой е човекът, който те насочва във вярата?

– Отец Янко. Той е от църквата в Долни Богоров и обичам, когато идва вкъщи и прави молебен в параклиса ни “Свети Илия”.

– Вярваш ли, че молитвите могат да лекуват?

– Разбира се, това е тяхното предназначение и като молитви и мантри. Една от мантрите е – Господи, ти си Единният, който може да оправи всичко! Молитвите помагат. Когато имах сериозен здравословен проблем отидох в Рилския манастир, като там отвориха мощите на Свети Иван Рилски и ми пяха молебен за здраве и във времето разбрах, че ми помогна, оздравях наистина.

– Любимата ти мисъл?

– Това ме е водило от дете – винаги има начин!

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (15)

 1. Най -накрая си призна какво я мъчи , че другите от нейното поколение са по два три пъти шампионки( Анелия – 2 пъти европейска 1 световна ; Диляна – 2 пъти световна; Лили -2пъти носителка на световната купа и европейска ) , само тя си остана един път европейска – това и е големия комплекс !?! Ами затова не и е Нешка виновна, както и за това че се е отеглила в онзи момент ( Нешка я е подготвяла извънредно и е гладувала с нея за да се върне , да играе ) , май и е къса паметта – щяла да ги направи по 3-4 пъти световни ?! Няма как да стане, защото Илиана не е Нешка ! Нешка побеждаваше повече от десетилетие без значение дали съперничките грешат или не ! Хората обичаха ( и все още обичат Илиан ) , защото е първата, която поведе това златно поколение ! Хората не се взират в това, коя колко титли има, всичките са ни важни и любими, но хората съсщо така започват да намразват все повече Илиана Раева, заради собствените и глупости, злоба към Нешка, опити да омаловажи личността и ( “тя не е актуална в моя живот …” сиреч, тя е незначителна ) Ами тогава, защо не признае че двете топ гимнастички и нац. треньор или главен мениджър излязоха от клуб ” Левски” … Спирам, защото наистина ум не ми побира, няма спиране тази жена, тези комплекси ще я изядат … Нека да помисли, като е искала да не е ходила по мачовете на Наско Сираков да се запознава а да е стояла в залата, както Лили стоя толкова години …

 2. ЖАЛКА ПРОСТА НЕНУЖНА ТВАР.ВСИЧКО ЗНАЕ ТАЯ ФЛЬОРЦА.ЗАЩО ДАВАТЕ ТЪПНИИТЕ НА ТАЯ ЗЛОБНА ИДИОТКА? ПЪЛЕН БОКЛУК!

  Отговор

 3. Вярно, че има остър език, но и тя прави доста за гимнастиката и без нея нямаше да има такива успехи в спорта в последните години

 4. ” внучката Илиана-Куини” Брей,Куини! Едното краче тук,а другото в Британия,още от сега.Защо направо нея кръстиха Илиана-Елизабет? Големи българи се извъдиха.

 5. И аз горе-долу от толкова години не гледам български футбол. Отиде си от България този спорт.90 % от футболистите са или латино или черни. Копираме френците. Така български футбол не се прави. Българска е само работата. Да харчим там някакви пари. А дали ще стане нещо,това е друг въпрос.

 6. ИЛИАНА РАЕВА МИ Е ЛЮБИМКА, ОЩЕ ОТКАКТО БЕШЕ ГИМНАСТИЧКА! МНОГО СИЛНА И ВДЪХНОВЯВАЩА ЖЕНА!

 7. Те хубаво са я питали за сексуалната химия с Насо ама Илианчето най-имаше сексуална химия с черния боздуган на Серж Йофу

 8. “Пази боже сляпо да прогледа” е казал Алеко… като че ли за Раева е писано!

 9. Да, паза Боже… А след фарса на тазгодишното Европейско, не зная, кой би повярвал, че би направила и една шампионка…

 10. Нищо не е истина. Добре, че беше Нешка, неблагодарнице, че те направи човек. Пък дъщеря й футболист си взела – пари при пари отиват. Илиана и мъжът й са МУТРИ!!! У-у-у-у!!!

Отговорете