Илияна Йотова: Ако не запълним пропастта и очакванията на европейските граждани, ще бъдем виновни за още по-силните гласове на евроскептиците

Илияна Йотова

Ако не запълним пропастта и очакванията на европейските граждани, ще бъдем виновни за още по-силните гласове на евроскептиците. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова по време на Международна конференция „Бъдещето на Европа и българската перспектива". „Много малко напоследък се говори по най-парливите въпроси, които вълнуват ЕС. Това поколение не отговаряме нито на техните идеи, нито на техните амбиции. Именно през тази година се подписа декларацията от Рим. Някак си мина и замина без да бъде дискутирано. Виждам и друг парадокс. От една страна има недоволство от начина, по който изглежда днес Европа. Почти няма дискусия за развитието й. Искам да се спра на 2 събития, които също не се радваха на особен интерес, въпреки че бяха знакови. Едното беше пресконференцията или изказването на новия френски президент пред студентите в Сорбоната“, коментира Йотова.

По думите й второто е било изказване на Юнкер в залата на ЕП. „Имаше много нови идеи в тези 2 изказвания, много провокативни идеи, които останаха в папките. Сега сме свидетели на една много по-дълбока и всеобхватна криза. България се присъедини към ЕС 2007 г. 2008 г. целият Съюз беше в условията на тежка криза. През 2015 г. Европа се изправи пред бежанците и миграцията. Европа се раздели“, добави тя. Според нея вместо работещи решения, са започнали да се издигат стени. „Огради не само срещу пристигащите, но и между самите нас“, добави вицепрезидентът.

По думите й едно скорошно изследване на Евростат сочи, че около 85% от гражданите искат да се направи нещо срещу тероризма. „Ако тази пропаст и очаквания на гражданите не ги запълним в скоро време, ще бъдем виновни гласовете на евроскептиците да стават още по-силни. Това, което ни предстои през 2020 г. много закъснява. Дискусията в Европа все още не е почнала. Аргументът за Брекзит не е сериозен, не е определящ“, допълни Йотова и уточни, че как ще се развива Европа зависи от кохезионната политика и финансовата рамка. „Борбата с тероризма не може да бъде само на основа на координацията в европейските институции, такава, каквато е в момента. Нека сферата на отбраната да не прави нов Шенген в Европа. Последният приоритет на българското правителство е външната политика. Смятам, че беше грешка на Юнкер, че каза, че Европа повече няма да се разширява още с встъпването му в длъжност. Като че ли има размразяване на тази политика, но все още няма как да бъде удовлетворена“, каза още Илияна Йотова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България