Илияна Йотова: Благодаря на Унгария, че създава условия нашите сънародници да изучават родния си език

„Благодаря на Унгария, че създава условия нашите сънародници да изучават родния си език. Финансовата помощ и подкрепата от унгарската държава, насочена към запазването на езика и историческата памет на българската общност, е пример за толерантност и добронамереност“. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в Будапеща по време на срещата си с Миклош Шолтес, държавен секретар по църковните, малцинствените и гражданско-социалните въпроси към Министерството на човешките ресурси. В срещата участва и Симеон Варга, застъпник на българската общност в Народното събрание, съобщиха от пресцентъра на президентството.

Вицепрезидентът е на работно посещение в Будапеща, като визитата е по покана на българската общност в Унгария и се осъществява в навечерието на Деня на българо-унгарското приятелство – 19-и октомври.

По време на срещата Илияна Йотова отбеляза важността на това българската диаспора в Будапеща да има възможността да запази своята самобитност и самосъзнание. „Изключително високо ценим създадената от унгарската държава институционална рамка за малцинствата, която позволява съхраняването на националната идентичност на моите сънародници в страната“, бе категорична Илияна Йотова.

Двамата с Миклош Шолтес се обединиха в мнението си, че отношенията между България и Унгария, които се основават на историческите, културните връзки и симпатии между двата народа, са отлични. „Обявяването на 19-и октомври за Ден на българо-унгарското приятелство е ярък израз на тези топли чувства“, посочи вицепрезидентът.

По време на срещата двамата обмениха мнения по широк спектър от въпроси в двустранен план, а също така и от дневния ред на Европейския съюз. Позицията на Илияна Йотова беше, че българското председателство на Съвета на ЕС и ротационното унгарско председателство на Вишеградската четворка предоставят допълнителни възможности за ефективно взаимодействие по актуалните теми за региона и Европа.

„Разчитаме на подкрепа от унгарска страна за присъединяването на България към Шенген, както и за овладяването на миграционния натиск, защото страните от външните граници на ЕС не трябва да бъдат единствените, които да поемат трудностите“, заяви вицепрезидентът Йотова и получи уверения от Миклош Шолтес, че Унгария подкрепя усилията на българската държава за членство в Шенген, както и за справянето с миграционната ситуация. На свой ред Илияна Йотова благодари за практическата помощ, която Унгария предоставя чрез участие на свои служители в съвместните операции на Фронтекс на българска територия.

По-рано през деня Илияна Йотова проведе среща и с председателя на Комисията по външни работи Жолт Немет, с когото обмениха виждания по обширен кръг от въпроси на двустранното сътрудничество. „Българската общност тук е опора за унгарските институции и ще се радваме да разширим съвместното си сътрудничество, посочи Жолт Немет.

По време на разговорите си вицепрезидентът подчерта, че по време на българското председателство на Съвета на ЕС ще се определя и бъдещата финансова рамка на бюджета след 2020 г. Илияна Йотова посочи като приоритет запазването на кохезионната политика за сближаването на европейските региони, което бе и мнението на представителите на унгарските институции.

В рамките на посещението вицепрезидентът на Република България присъства на заседанието на унгарския парламент, където беше приветствана от заместник-председателя на институцията, Шандор Лежак.

По-късно през деня в сградата на Българското републиканско самоуправление вицепрезидентът Йотова ще се срещне с представители на българската общност в Унгария.

Работното посещение включва среща с министъра на вътрешните работи на Унгария Шандор Пинтер, а така също и посещение на българската църква в Будапеща „Св. Св. Кирил и Методий“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България