Турски учебен изтребител се е разбил в централната провинция Невшехир

Туск: Личните данни на гражданите на ЕС трябва да бъдат напълно защитени

“Омония” дава Петев на съд

Културата на маорите привлича туристи в Нова Зеландия Коренните жители са 15% от населението в островната страна

Вижте снимки от заседанието на Европейския съвет в Брюксел

Вучич: Не съм доволен, че западните сили са твърдо решени да запазят независимостта на Косово

Бунтовници напускат Източна Гута след месец тежки боеве

6 коли се удариха на Северната тангента в София

Кодзиас кацна на летището в Скопие

Водещият адвокат на Тръмп по „руското разследване“ подаде оставка

Подпалиха колата на полицейски шеф във Враца Съседният паркиран автомобил също бил на ченге

„Зебри“ убийци дебнат на пътя (обзор)

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 март 2018

Няма престъпление от шефката на САС Административният ръководител Даниела Дончева не е упражнявала натиск при решаване на дело

Ратко Младич обжалва присъдата си за военни престъпления

Илияна Йотова във Велико Търново: Искаме децата ни да останат тук и да бъдат убедени, че имат бъдеще в България

С ген. Румен Радев участваме в тези кандидатпрезидентски избори, за да спечелим. Смятам, че на 13-ти ноември в наше лице България ще има президент и вицепрезидент. Това заяви Илияна Йотова пред граждани и симпатизанти във Велико Търново.

Тя посочи кои са приоритетите в прогрмата на кандидатпрезидентската двойка и очерта основните проблеми, пред които е изправена страната, също и начините за решаването им от президентската институция. „Правим тези избори в една особена среда. България се намира в една политическа криза с полуразпаднала се управляваща коалиция и това се видя през последните дни. Едниственото, което интересува министрите Кунева, Ненчев и Лукарски, е да не изпуснат сладкия кокал на никаква цена”, отбеляза Илияна Йотова.

unnamed-1

„Въобще не ги интересуват хората, които са ги пратили там. Не искам да бъда на мястото на Трайчо Трайков, койте бе сдаден буквално за няколко часа, когато всички от тези министри отидоха и се поклониха на министър-председателя”, коментира във Велико Търново още Йотова.

По отношение на кандидатпрезидентската двойка на ГЕРБ тя изтъкна, че са изключтелно слаби кандидати или може би няма други, което навежда на мисълта, че ГЕРБ са си подготвили нещата с подмяната и манипулациите да спечелят технически тези избори. „Не е нормално тепърва да се променя Изборен кодекс в условията на кампанията. За каква демокрация и евпропейски стандарти можем да говорим в тази ситуация. Мисля, че с днешна дата след дебата ясно се показа кой има качества. Те нямат надеждата и подкрепата на хората. Тези срещи и стиснатите ръце са много по-важни от всякакви кроежи и манипулации. Имаме подкрепата на бълагрските граждани и имаме всички предпоставики да се подздарвим с победа”, категорична бе пред търновци Илияна Йотова.

„Най-важното, което искам, е така да направим в нашата страна, че децата ни да останат тук и да бъдат убедени, че имат бъдеще в България”, изрази надеждата си кандидатът за вицепрезидент на БСП. „Скъпи приятели днес Бълагария е в една много сложна ситуация, живеем в един много опасен и размирен свят. Това предопредели и нашата номинация на тези избори”, обърна се още Илияна Йотова. Тя допълни, че ген. Румен Радев е един достоен български офицер, който показа, че за него думи като чест, морал, достойнство, сила и воля не са празни. „Ние виждаме тези качества в един офицер, човек, който се е клел във вярност, в Родината си, който защитава децата ни и днес е отговорен за съдбата й”, сподели пред пълната зала във Велико Търново Йотова.

„Генерал Румен Радев е много добре подготвен професионално, човек, който може да ни гарантира, че ще бъдем независима държава. Днес думите сигурност и борба с бедността определят хода на президентската институция”, каза още Йотова.

Кандидатът за вицепрезидент посочи и няколко проблема, с които се сблъсква държавата ни през последните години. Това са демографската катастрофа, проблемите в здравеопазването и образованието. „От друга стана имаме едно безпомощно правителство, което не може да се справи и с кризата с бежанците. Нелегалната емиграция само за седмица се е учвеличила с 50 %”, изтъкна Илияна Йотова.

„Всички знаем какво е положението – каналджии, проблеми с границата и не разбираме тази велика радост на министър-председателят, че Европа отпуска пари са справяне с проблема”, заяви евродепутатът и канидат за „Дондуков” 2. „Европа разбра това и се погрижи за строежа на нови лагери у нас, защото е осъзната ясно грешката, която политиката на Меркел направи с тези отворени врати”, смята Йотова.

Тя припомни, че не е случайно, че кметовете, макар и да крият получиха постановлението от август за строеж на такива центрове и нещо повече, да осигуряват работа, безплатно здравеопазване и социално осигуряване на тези граждани. Според Илияна Йотова, обаче това буди огромно недоволство у българските граждани. „Никъде в Европа не те уважават, ако не знаеш интереса си и не отстояваш националните си интереси”, каза още кандидатът за вицепрезидент на България. „Борисов никога не застана пред европейските институции и не каза една дума, едно становише, една позиция по тези въпроси, а винаги слушаше началниците”, припомни Йотова пред гражданите на Велико Търново.

Една от първите задачи на новата президентска двойка генерал Румен Радев и Илияна Йотова ще бъде да се сложат в ред границите. „Тук отдавана не става дума за хора, които бягат и на които трябва да се подаде ръка. В момента ние говорим за икономическа емиграция, говорим за млади хора от Афганистан, Сирия и Ирак, които се насочват към Европа, но и там никой не ги иска и те остават тук. Затова трябва да се справим с този проблем. С разбиването на тези трафикантски мрежи”, посочи Илияна Йотова. Ако имаше правила, всеки може да се справи за няколко месеца, очевидно няма воля за това у сегашните управляващи”, категорична е в позицията си Йотова. Тя продължи с това, че сред основните задължения на държавния глава са външнополитическите отношения. „Ние искаме възстановаване на връзките ни с Русия. Губим милиарди от санкциите с Русия. Пример за това е „Южен поток”, който беше спрян. Това означаваше печалби и нови работни места”, обясни Йотова. Тя очерта картината със сегашния „Турски поток”, който ще заобиколи България и припомни пред великотърновци как Росен Плевнелиев едва на втрещил колегите й в Европейския парламент с антируските си позиции.

Друг проблем, на който се спря Йотова, бе пропускът на управниците ни по повод поругаването на паметници в Македония. Според кандидатката за вицепрезидент, докато този проблем не бъде решен не може да се дава зелена светлина за членството на Македония в ЕС. Към това тя прибава и отношението ни към Турция. „Бойко Борисов е единственият министър-председател, който каза, че ние се обяваваме за отпадане на визите за турски граждани. Това е много опасно. Ние не можем да се присъединим към една такава политика. Така или иначе Борисов остана единствен глас за отпадането на визите. Всички други негови колеги имат своите тежки резерви”, сподели още Илияна Йотова.

Информацията, която тя изнесе е, че в Турция се издават и доста лични документи на нелегалните емигранти, а на територията на южната ни съседка това са около 3 млн. души. „Нямаме яснота кой ще дойде в един свят на тероризъм, а сме само на 300 км”, подчерта евродепутатът.

„Ние заедно с ген. Румен Радев имаме точни решения, много добра експертиза, анализ и възможности за решаването на тази криза. България може да застане твърдо и да заяви своите позиции по този въпрос. За съжаление ние имаме абсолютно безхаберна и безпомощна външна политиака в момента”, отбеляза Йотова. Темата за сигурността по думите й трябва да бъде разглеждана и през вътрешно политическите проблеми.

Кандидатът за вицепрезидент на България представи и своите опасения, че не може една нация да бъде силна, когато тя се топи с всеки изминал ден, а днес България е на първо място по обезлюдяване. „Пред очите ми този процес се разви като снежна топка, особено когато работих в Северозападния край”, допълни Илияна Йотова. Тя очерта статистика, в която този район е най-беден в Европа, а към момента застрашен от обезлюдяване е и Смолянският. За Илияна Йотова това е от голямо значение, но справянето с демографската криза, според нея не е работа само на президента, а е единодействие между правителството и десетки институции. Данни от проучвания, които представи канидатът сочат, че до 2050 година България ще е под 5 млн. население, а за това няма никаква дискусия. „Президентът трябва да намери точно тази пресечна точка между различните институции за да реши проблема. С генерал Румен Радев имаме конкретен план и знаем какво да се направи за да съхраним нашата нация”, каза още Илияна Йотова. Като свой приоритет, ако бъде избрана за вицепрезидент, тя посочи възстановяването на университета Тераклия в Молдова, подготвящ преподаватели по български език и история. „Целият този арсенал и програма, подготвена заедно с много експерти от Българската социалистическа партия, заедно с много специалисти, сред които интелектуалният потенциал на България, за да изготвим всички тези програми, и мисля, че в лицето на нашия кандидат имаме професионалист, който добре познава тези проблеми и знае как да ги разреши. Готов е да започне големият разговор за справяне с тях”, убедена е Илияна Йотова. Затова и номер 13 плаши управляващите, защото хората ни вярват и знам, че на 13-ти ноември ще се поздравим с победа.

Пред препълнената зала говори и почетният гражданин на Велико Търново и член на ръководството на БСП Весела Лечева. Тя заяви, че БСП е единствената политическа сила, която провежда срещите си по този начин. „Ние първо излагаме нашите приоритети и виждания и после сме готови да чуем въпросите на хората”, каза олимпиският шампион по стрелба. „Забелявам как се движат ескортите на нашите опоненти от ГЕРБ. Сякаш гонят рекорд колко най-много срещи ще направят с гражданите. Обаче, без да чуват техните въпроси”, посочи Лечева. „За съжаление в днешно време въпросите се увеличават, а липсват отговорите. Задълбочават се проблемите и живеем в една много напрегната обставнока и вие сте свидетели на това”, обърна се към съгражданите си Весела Лечева. „В цяла Европа се говори за сигурност. Малко се говори за икономика за малък и среден бизнес, за младежка заетост и за образование. И това е тревожното! Темите са свързани само със сигурността”, сподели още членът на ИБ на БСП. „Много от вас ще кажат, че от президентската институция нищо не зависи и че тя е една представителна институция, в която бълагрският прездиент ще се снима само с чужди политици и ще бъде потупван по рамото”, сподели Лечева. „Президентската институция олицетворява национата сигурност, която включва здравето на нацията, икономиката, образованието, преодоляването на демографската криза”, подчерта Лечева. „Ето това очаквам аз от нашия бъдещ президент, освен да представлява българския народ и граждани пред целия свят, да мисли и за сигурността. Смятам че Румен Радев има тези качества и както не веднъж съм казвала номер 13 ще се окаже фатален за нашите опоненнти от ГЕРБ и още на 6-ти ноември ген. Румен Радев и Илияна Йотва ще бъдат избрани за президент и вицепрезидент на България”, завършва Лечева.

Избори 2017. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.