Илияна Йотова: Време е да има активна регистрация за изборите

Илияна Йотова

В идеята на президента Румен Радев нямаше забрана за гласуване. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова по Нова телевизия относно предложения и впоследствие оттеглен законопроект за промени в Закона за българското гражданство.

„Доста неща се наговориха по тази тема. Натиск няма, има идеи. Каквото и да направи един служебен кабинет, в момента, в който се формира ново Народно събрание, това няма никакво значение. Категорично българите в чужбина трябва да имат право на глас“, подчерта Йотова и добави, че е била доста „втрещена“, че Министерството на правосъдието на практика не е заговорило.

„Нека спокойно и гражданското общество, и парламентът, и юристите и специалистите да си кажат своята дума, защото проблем има“, посочи Йотова. Според нея е крайно време да има т.нар. активна регистрация.

„Общата ни политика като държава трябва да бъде привличането на българските граждани“, категорична бе Илияна Йотова.

За служебното правителство, вицепрезидентът посочи, че за нея най-точната оценка ще бъде, когато чуе отчета за работата на кабинета. По думите й напрежението е били овладяно и това е било важно и за начина, по който са се провели изборите в страната. По думите й задачата за провеждането на честни избори е изпълнена.

Тя коментира и резултатите от референдума в Турция, като посочи, че страната най-вероятно ще се откаже от членството си в ЕС, като доказателство за това е изказването на президента Ердоган за това, че следващият референдум ще бъде за връщане на смъртното наказание.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика