Илияна Йотова в Русе: Защо при обявена втора степен на опасност не се свиква КСНС?

Управляващите нямат решения, нямат сила и воля да се справят с проблемите, ние с ген. Радев сме промяната, изтъкна кандидатът за вицепрезидент, цитиран от пресцентъра на БСП.

„Къде е държавата и защо, ако заплахите са реални, президентът Росен Плевнелиев не свиква КСНС, където е мястото да се обсъдят заплахите и да се вземат решения?”. Това попита в Русе Илияна Йотова, кандидат за вицепрезидент, издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от БСП. Повод за тревогата й стана изнесената от вътрешния министър Румяна Бъчварова информация, че България е задействала втора степен за опасност от мигрантските потоци. Националният план за действие при извънредни ситуации, предвижда три нива на опасност, напомни Йотова. И допълни, че точно в този момент е необходимо институциите и основните политически сили да застанат зад твърди и ефективни решения.

unnamed-2

„В тази тежка обстановка ни трябват силни личности. За съжаление, тези, които ни управляват, не могат да се справят. Г-жа Бъчварова е некомпетентна. Г-н Плевнелиев си отива, затова и бездейства. Г-н Борисов слуша "началството" и прави каквото му наредят отвън. Нямат решенията, нямат силата и нямат волята да се справят”, категорична бе тя.

В Русе тя се срещна с организацията на жените-социалистки и подкрепи тяхната идея за създаване на единна национална информационна система по проблемите на сигурността. Пред нея те споделиха проблемите, с които се сблъскват – бедност и липса на сигурност. „Зная колко трудно се живее в този край на България. Но зная и че точно тук, вие сте хората, които знаете колко е нужна промяната”, посочи Илияна Йотова.

Русенските социалистки я попитаха кое е по-трудно – да си евродепутат или вицепрезидент. „Не съм била вицепрезидент досега, след година ще мога да ви отговоря”, каза Йотова. Тя сподели, че работата в Европейския парламент е трудна. „Там са 28 държави, 38 интереса. Но за тези 9 години научих едно. В Европа не е важно колко голяма и колко силна е една държава. Важен е силният аргумент, значимата кауза, колко си подготвен. Европа ме научи, че най-ценното е разбирателството и консенсусът. Колкото и разнопосочни да са интересите, там винаги се стига до обща позиция и тя е по-силна от позицията на разделение ” , увери Йотова. „Ще пренеса този опит в президентството. След 27 години на омраза имаме нужда да сме единна нация”, категорична бе тя. „Ще успееш, защото си голям дипломат, със смело сърце и изглеждаш добре”, увериха я те.

Законът за читалищата е от 1996 г. и трябва да се осъвремени, смята Илияна Йотова

По-късно Илияна Йотова посети село Писанец и се включи в отбелязването на 115-та годишнина на местното читалище „Просвета-1901”. „Честит празник, български патриоти. Благодарение на хора като вас, отдадени на българската духовност и традиция, днес децата ни се учат на родолюбие", поздрави тя самодейците и екипа на читалището.

Йотова се обяви за актуализиране на Закона за българските читалища, приет през 1996 г. от правителството на БСП. Според нея в него трябва да се разпишат точно функциите на държавата и общините, за да могат читалищата да работят за утвърждаване на българщината.

„Днес пред нас има много предизвикателства, но трябва да обединим усилията да запазим българската култура и духовност. Читалищата са средище на този дух, в тях не важат партийни и етнически различия и пристрастия. Те ще помогнат да завещаем на децата си силата на традицията и родолюбието”, подчерта кандидатът за вицепрезидент.

С ген. Радев ще поставим акцент върху политиките за младите хора

В програмата й бе включена и среща с жителите на с. Пиргово. Хората споделиха тревогата си от обезлюдяването на малките населени места, ширещата се бедност и несигурност, затруднения достъп до здравни услуги. „Нашите предложения са обърнати към младите хора. Всички институции трябва да се обединят и да приемат конкретни, бързи мерки за това младите хора да остават в България. Това е един от основните ни приоритети и когато спечелим изборите, с ген. Радев ще поставим акцент върху политиките за бъдещето на младите хора”, изтъкна кандидатът за вицепрезидент.

По думите й в момента държавата я няма – тя се е оттеглила от здравеопазването, от образованието. „Ние сме единствената кандидатпрезидентска двойка, която говори за това, че държавата трябва да се върне. Образованието и здравеопазването са нашата голяма битка. Ние сме леви хора и искаме гаранции за социална политика. Трябва да имаме стратегическа рамка за изход от бедността. Бедността в България има застрашителни размери. Ние сме на първо място в Европа по работещи бедни. Президентът трябва да търси национално единение по тези въпроси”, подчерта Йотова.

Следете Trud News вече и в Telegram
Избори 2023. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика