Швейцарският курорт Цермат е блокиран заради повишена лавинна опасност

Повече момчета според поверието в „Дева Мария“

Броят на жертвите на пожара в Прага нарасна на 4

Учени създадоха карта на движението на мисълта в мозъка

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 22 януари 2018

Най-интересните изложби по света тази пролет

Похитител платил такси с пръстени на жертвата си Отвлечената ядосала бандита, че не му дава пари на заем

Министър Красимир Каракачанов за инцидента със самолета “Спартан”: Вторият пилот се е обучавал за първи

Публикация на турски език в профила на Радев (обзор) Има препратка към сайт за бързи кредити в южната ни съседка

Караянчева поздравява всички шефове на европейски комисии Форумът ще се излъчва на живо в интернет

ГЕРБ уличиха в лъжа БСП преди вота (обзор) Митниците и ДАНС спрели теч за милиарди още през 2016-та

НСО и хакерите

САЩ призоваха Турция да прояви въздържаност в Сирия

Сняг, студ и лед – опасно време в 19 области

Бяла мида и рапан спасяват риболовния сезон Слаб улов тормози хората по Черноморието

Илияна Йотова: Големият победител в президентския дебат е Румен Радев

Големият победител в кандидат- президентския дебат, който се състоя в ефира на национална телевизия в четвъртък, безспорно е генерал Румен Радев. Това коментира във Велико Търново, кандидатът за вицепрезидент, издигнат от „БСП лява България“, Илияна Йотова. Тя уточни, че това не е само нейна оценка, но и на редица експерти.
„Цецка Цачева има 6- годишен опит като председател на Народното събрание и аз очаквах да покаже много по- сериозна политическа и експертна подготовка. Във връзка с външната политика на страната, за това пред което е изправена Европа днес и предизвикателствата пред България, Цачева допусна тежки фактологически грешки, недопустими за един човек, който се готви за държавен глава“, посочи Йотова.
Според нея данните, които Цачева е съобщила за нелегалната миграция не се отнасят за България, а за съседна Гърция, тъй като споразумението с Турция на този етап е валидно само за турско- гръцките отношения.
„На този етап няма подписано споразумение между Европейския съюз и Турция. Южната ни съседка все още не е решила да приема на своя територия граждани на трети страни, а 98% от нелегалната миграция, която идва в България, пристига от турската територия“, обясни Йотова.
Тя допълни, че по отношение на тези въпроси, Цецка Цачева е изглеждала като студент, който за ден и половина е трябвало да премине през огромен конспект въпроси и затова бърка дати, събития и факти.
„Тя допусна и голям гаф в края на участието, наричайки социалистите „безмозъчни“. Това е недопустимо за един човек, който се готви да бъде държавен глава, олицетворяващ единството на нацията. Това не беше изпусната реплика, а много съзнателна позиция“, категорична е Илияна Йотова.
Тя обяви, че като евродепутат ще сезира за случая колегите си от групата на социалистите и демократите. Кандидатът за вицепрезидент не подмина и актуалните теми за външната политика на страната. По отношение на споразуменията със САЩ и Канада, Илияна Йотова изтъкна, че този въпрос би трябвало да бъде ратифициран в Народното събрание. Според нея Европа обаче не е готова да подпише такъв тип споразумения, като за някои държави ще се окаже фатално.
„Има страни като Германия и Франция, които вече заявиха, че няма да го подпишат, тъй като споразумението с Канада не гарантира интересите на гражданите. Притесненията са по отношение опазването на личните данни, трудовото законодателство, регулаторните механизми за храните и по- специално ГМО продуктите, които са в либерализиран режим там, но в Европа стандартите са по- големи. Франция и няколко други страни реагираха остро по въпроса за защитата на марките. Не мога да си представя един французин да се съгласи най- известната марка шампанско да се произвежда и в Канада под същото име“, каза Йотова.
Друг важна тема, която предизвиква въпросителни, по нейни думи е Арбитражния съд, позволяващ на чуждестранните инвеститори да съдят държави. „Малко гласност има текст, който гласи, че ако държавата спечели делото, трябва да плати разноските по него. Обикновено става дума за няколко десетки милиона“, оповести кандидатът за вицепрезидент.
Йотова прогнозира, че до края на календарната година преговорите по двете споразумения няма да завършат с ратификация. Тя не скри, че има притеснения относно председателството на Европейския съюз от България.
„Не е случайно, че Меглена Кунева бе подменена по пътя към подготовката. Освен огромния хаос, който завихри и назначенията на приближени до нея хора на всички нива в Брюксел, не съм видяла нищо черно на бяло. Това, че подготовката отиде в ръцете на министър- председателя не ме успокоява. Да, той вероятно ще задейства някои неща, свързани със строителство и ремонти, но едно председателство не е само инфраструктура, а контакти, съвместни инициативи с други държави- членки и най- вече приоритети, които никой не посочва конкретно, дори и председателят на парламента Цецка Цачева“, каза Йотова.
Като основни приоритет ако бъде избрана за вицепрезидент, кандидатът на „БСП лява България“ посочи възстановяване на университета Тераклия в Молдова, подготвящ преподаватели по Български език и история. Йотова подчерта, че висшето училище в момента е със затихващи функции, а е важно духовно средище за българската общност там. Тя коментира още издаването на български паспорти на живеещи в Западните покрайнини. „Изключително съм против да се раздават документи без да се преценяват мотивите и да се разглежда индивидуално всеки случай, защото има тенденция да се получават паспорти само, за да се стига безпрепятствено в страни от Европейския съюз, а българското самосъзнание остава в периферията“, обясни Йотова.

Избори 2017. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Цачева има мозък и e казала че “ на 40 ако си социалист нямаш мозък!“. A Радев HEMA мозък и e социалист ??? !!!

  2. Румен Радев няма никакъв опит в политиката, но пък има военно звание и напомня много на военните от сериала „Ало, Ало”. Разхождат се насам-натам с униформите и закичените по тях медали, вричат се във вярност към родината, но зад пагоните, претенциите и празните обещания се крие просто един комплекс за малоценност…

  3. Естествено е че тая червена нахалница ще каже на бялото -черно.Цецка Цачева по всички въпроси е превъзхождала продажника Радев.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.