Илияна Йотова: Голямата пропаст между стандартите на живот в по-богатите и в по-слабо развитите страни виси със страшна сила

Снимка: Цветан Томчев/Архив

Голямата пропаст между стандартите на живот в по-богатите и в по-слабо развитите страни виси със страшна сила. Това каза вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова по време на откриването на международна конференция „Движението на необвързаните страни в многополюсния свят: неговата роля в поддържането и насърчаването на международния мир и сигурност“.

„Липсата на сигурност се превърна в глобално явление, а глобалните предизвикателства изискват глобален отговор. По тази причина аз приветствам фокуса в регионалната сигурност и социално-икономическото развитие, поставени на срещата на Организацията в Баку. Знаете ли какво ми направи впечатление в една друга декларация – тази от първата конференция на върха в Белград преди цели 57 години. Огромна част от проблематиката, залегнала в документа виси със страшна сила над обществото ни и днес и все така нерешено. Говоря за все по-голямата пропаст между стандартите на живот в по-богатите и в по-слабо развитите страни. Говоря за самоопределяне на държавите в глобализиращия се свят, нуждата от устойчиво развитие в редица сфери. Говоря дори за разоръжаване“, поясни още Йотова.

Тя уточни, че именно организацията открива мотивите да прокара първи в световната политика за разрешаването на глобалните проблеми с изграждане на нов тип международни отношения“, каза Йотова и уточни, че организацията работи за мир. Според нея новата световна система има нужда от обединение, а не от конфронтация, от идеали, а не безпринципност и правото на по-силния. „В 21 век светът изпитва остър дефицит на общуване, на диалог, както вътре в самите общества в границите на националната държава, така и на международната сцена. Причината за голяма част от проблемите ни е това, че сме загубили възможността да се чуваме“, допълни вицепрезидентът.

Коментари

Задължително поле