Илияна Йотова: Да научим младите хора да разбират другите и да уважават различията и ценностите

Снимка: Президентство

Нашата голяма цел е да научим младите хора да разбират другите, да уважават различията и ценностите. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на Световния форум за междукултурен диалог в Баку.

Тя подчерта, че най-употребяваната дума сега е „сигурност“. Тази дума е изместила измести дори социалните проблеми и икономиката.

„Мостовете и доверието по между ни не са дадени веднъж завинаги, за тях трябва да воюваме, да  ги браним и развиваме“, посочи вицепрезидентът. Илияна Йотова подчерта значението на форума като възможност за изграждане на свят, в който народите и културите, расите и религиите, националностите живеят заедно в мир.

Успехът на форум като този е вече победа, каза вицепрезидентът. „Аз съм гражданин на една от най-старите цивилизации в Европа. Моята страна България има вече над 13 века история. Повече от 1336 години съдбата ни среща с различни народи и култури. Затова умеем да ги ценим, уважаваме и вярваме, че ще продължим да го правим, така както преди повече от хилядолетие славянският просветител Константин-Кирил Философ защитава правото на всеки народ на писменост и богослужение на своя език“, заяви Илияна Йотова.

Основен акцент в речта на вицепрезидента бе темата за младите хора. „Главната причина за радикализацията не е липсата на възможности, а липсата на цел“, категорична бе Илияна Йотова. „Младите хора са подвластни на екстремистки идеи, когато собствената им идентичност е застрашена, „счупена“ в един все по-сложен и противоречащ си свят, когато сигурността и доверието помежду им изчезват“, заяви българския вицепрезидент. Според Илияна Йотова не е достатъчно само да ги запишем на училище, да им даваме знания и да ги осигурим, най-важното е да им дадем самочувствието, че са значими и от тях зависи развитието на света. Нашата голяма цел е да научим младите хора да разбират другите, да уважават различията и ценностите, посочи вицепрезидентът.

Илияна Йотова подчерта ролята на технологиите и социалните мрежи, но отбеляза, че те не бива да заличат ценностите. Много е важно да подкрепяме международните обучения, обмяната на студенти, на знания. Пет милиона интернационални студенти, преминават граници и океани и са истински шампиони по междукултурен диалог и разбирателство. И те могат да бъдат много повече, ако инвестираме в образованието, особено в страните и районите, където идеологическите битки стават все по-ожесточени, предизвикателствата стават все по-ужасни и има битка на световете за душите на младите хора“, заяви българският вицепрезидент. Трябва да спечелим битката срещу екстремизма и омразата, призова Илияна Йотова.

Според нея усилията и вниманието на всички трябва да бъдат насочени към нов тип тероризъм и това е културното прочистване. По нейните думи културното наследство е вече елемент на сигурността.

Вицепрезидентът горещо приветства всички инициативи на Ирина Бокова, като генерален директор на ЮНЕСКО. „ЮНЕСКО вече е организация не само за култура, а и за сигурност“, заяви Илияна Йотова.

Вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова участва в Световния форум за междукултурен диалог по покана на азербайджанската страна в партньорство с ЮНЕСКО, Алианс на цивилизациите към ООН, Световната организация по туризъм към ООН, Организацията на ООН за прехрана и земеделие, Съветът на Европа и Ислямската организация за образование, наука и култура. Темите на дискусиите са посветени на миграционната криза, предотвратяването на популизма и поляризацията, насърчаване на културния диалог.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България