Илияна Йотова: Европредседателството е огромен шанс за България

Илияна Йотова

Европредседателството е огромен шанс за България, стига да се възползваме от него. Това каза пред журналисти в Чепеларе вицепрезидентът Илияна Йотова.

"Радвам се, че през миналата седмица най-накрая правителството започна дискусиите, разговорите по нашите приоритети за тези 6 месеца. Предстоят 2 -3 месеца до края на тази година, които ще бъдат много активни към интереса на страната. Той трябва да бъде представен много сериозно на европейската маса и като страна, която е външна граница на Европейския съюз, и най-важното – един от съществените приоритети, които страната постави, това е разширяването на ЕС по посока на западните Балкани", обясни Йотова.

Вицепрезидентът заяви, че България е заинтересована от това държавите около нашите граници също да са страни членки на Европейския съюз, което от една страна създава повече гаранции за сигурността на българските граждани: "За нас винаги е по-добре около нас и нашите граници да има други страни членки на Европейския съюз, не само заради общата сигурност на нашите граждани, а защото това е възможност за икономически и транспортни коридори и в крайна сметка повишаване на стандарта на българските граждани – повече заетост, повече работа и задържане на младите хора."

Йотова подчерта, че трябва да бъде поставен и друг основен приоритет – нашето членство в Шенген, защото то е част от голямата тема за двойните стандарти в Европа. „Докато ги има двойните стандарти, докато Европа се дели на централни, средни и периферия, докато има по-развити и по-малко развити и се задълбочава това различие, не можем да говорим за успешен европейски проект. Това са въпросите, които вълнуват всички европейци. Ако България, в своето председателство намери балансите за тези въпроси и ги постави твърдо на масата, но и със своите предложения като техни отговори, мисля, че ще се радваме на едно много успешно председателство“, допълни вицепрезидентът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика