Майк Пенс ще посети Колумбия в подкрепа на Хуан Гуайдо

Външният дълг на Гърция възлиза на 30 000 евро на глава от населението

Лондон предлага алтернатива за Брекзит Не е ясно дали Брюксел ще се съгласи

Утре отварят офертите за изграждането на 19 км от пътя Мездра–Ботевград

Молдовски опозиционни лидери твърдят, че са били тровени Обвиняват властта, че иска смъртта им

Жълт код за силен вятър в цялата източна половина на страната утре

Папа Франциск поиска конкретни мерки в борбата срещу педофилията в църквата

София има нужда от два пъти повече нови жилища Нарастването на заплатите прави покупката на дом по-лесна

Калоян Паргов: Две години чакам анализ на причините за липсата на шофьори в градския транспорт

Банков скандал тресе Скандинавия След Дания и Швеция е замесена

Административният съд прекрати делата по жалби на роми от Войводиново

Бойко Борисов: Няма да позволим на БСП отново да фалират банки и ние да им ги оправяме През юли България ще влезе в чакалнята на Еврозоната, заяви премиерът

Белгия си търси дълговете от Кадафи Брюксел предлагал на Триполи съмнителна схема

Български производител вдига завод за над 40 милиона лева във Враца

Министърът на туризма награждава победителите от конкурса за детска рисунка „Моята ЕДЕН дестинация в България“

Илияна Йотова: Законът за придобиване на българско гражданство трябва да бъде променен

Да съхраняват и развиват българския национален интерес – това пожела вицепрезидентът Илияна Йотова на българските евродепутати, които ще влязат в ЕП през май.

„Няма лошо, че сме от различни партии – така и трябва да бъде. Нюансите са различни, идеологията е различна, но има нещо, което се нарича български интерес и той трябва да бъде съхраняван и развиван”, каза Йотова по БТВ.

На въпрос как гледа на отношенията между Президентството и правителството, тя отговори, че двете институции работят нормално, но подчерта: „Това, което няма да допуснем – и аз, и президентът Радев, е да бъдем съглашателската институция, която да подпира изпълнителната власт, да приглася на изпълнителната власт. Ще чуваме, ще слушаме, това, което те ни казват, ще казваме на глас, ще се опитваме да коригираме политики, нека те да преценят”.

Утре между вицепрезидента и президента Радев ще се проведе среща, на която Йотова ще представи своята концепция за политика към българите в чужбина.

„За последната една година моята кауза е единението на българите. Занимавам се преди всичко с нашите сънародници зад граница. Това са над 3 милиона българи. За мен те не са другите българи. Ние сме едно и нямаме никакво право да пилеем повече този потенциал”, посочи вицепрезидентът.

Посочи също така, че законът за придобиване на българско гражданство трябва да бъде променен. Йотова заяви, че откакто е на поста си няма нито едно българско гражданство, издадено заради т. нар. „устойчиви инвестиции”.

В тази връзка Йотова отговори и на въпрос, свързан с руския милиардер Сергей Адониев, който през 2008 г. получава българско гражданство. Миналата година гражданството му беше отнето, а от ДАНС заявиха, че са стартирали процедурата след постъпила в агенцията информация.

„С моя подпис гражданството беше отнето след обоснованата преценка и оценка на нашите служби за сигурност. Сигналът за това е пристигнал доста късно. Доколкото разбирам в момента, в който е дадено гражданството през 2008 година, нашите служби за сигурност не са разполагали с тази информация”, коментира Йотова.

Други пък все още чакат да получат гражданство. Сред тях е и арменката Рузанна Ташчян, която е със статут на постоянно пребиваваща. Преди повече от година Ташчян подава документи и все още чака за български паспорт.

„За мен най-сериозният аргумент е въпросът за сигурността на българските граждани. Докато ние не изчистим всички спорни въпроси около една личност, докато не бъдат извършени всички проверки, указ няма да бъде издаден. В случая с тази жена няма как да ви разкрия в студиото пред нашите зрители какво е естеството на проверката, която беше извършена – не е в полза нито на обществото, нито на нея самата, но съвсем скоро тя ще може да пътува”, посочи Йотова.

На 16 януари Европейският парламент подкрепи идеята европейските фондове да бъдат обвързани с върховенството на закона. Йотова заяви, че изцяло подкрепя идеята, но според нея крайното решение трябва да бъде взето „малко по-плуралистично”: „Да не стане така, че утре този механизъм също да бъде част от злоупотреби с т. нар. върховенство на закона. Още повече, че последните два мандата на ЕК са изключително политизирани. Отношението към едно правителство според неговата политическа представителност е различно. Затова казвам, че трябва още малко да се доизкусури текста”.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.