Илияна Йотова и Игор Додон обсъдиха съхраняването на идентичността и правата на българската общност в Тараклия

Илияна Йотова

Административната уредба на Тараклийския район и съхраняване на идентичността и правата на българската общност там, обсъдиха вицепрезидентът Илияна Йотова и президентът на Молдова Игор Додон в Истанбул. Българският вицепрезидент Илияна Йотова и президентът на Молдова Игор Додон са в Истанбул по повод на 25-та годишнина от основаването на организацията за Черноморско.

Вицепрезидентът Йотова подчерта, че Молдова е една от страните, в които са създадени условия за запазване и развитие на културната и езиковата идентичност на българската общност.

От своя страна Игор Додон отправи уверение, че правата на българите в Тараклийския район ще бъдат отстоявани. Двамата обсъдиха възможността за трансформиране на Тараклийския университет във филиал на българско висше учебно заведение, като по този начин ще се създаде възможност за издаване на европейски дипломи и ще се повиши авторитета на университета в регионален план.

Вицепрезидентът изрази готовността си да посети Тараклийския район. На срещата бе дискутирана  идеята за изграждане на Български културен център в столицата на Молдова – Кишинев. Игор Додон отправи покана и към президента Румен Радев да посети Република Молдова.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България