Илияна Йотова обяви стартирането на патриотична кампания от Карлово

Вицепрезидентът на България подкрепи възстановяването на знакови архитектурни сгради в цялата страна

Вицепрезидентът Илияна Йотова обяви старта на националната патриотична кампания „Българската памет за будителите” по време на посещението си в град Карлово в навечерието на 1 ноември. Кампанията цели възстановяването на знакови архитектурни обекти, обясни вицепрезидентът на Република България, след като разгледа вилата и Щампата на едни от най-големите дарители в родната история – братята Евлоги и Христо Георгиеви. “Едно от нещата, които трябва да бъдат съхранени за идните поколения са местата, където създателите на българската история и наши духовни герои са родени, където са работили и където нещо са оставили – душата си и делата си. Тази кампания цели двата имота на братята Евлоги и Христо Георгиеви да бъдат реконструирани”, декларира г-жа Йотова.

Илияна Йотова обяви стартирането на патриотична кампания от Карлово

Тя подчерта, че е избрала точно Карлово, за да обяви новата национална инициатива, защото именно тук, в Подбалкана, е създадена българската нация и духовност. „Тези места, които са наследство от българските будители през Възраждането, съхраняват не само паметта българска. Те могат да се превърнат в места, в които се възпитават и израстват новите поколения български будители. Будителите слагат началото на Българското възраждане. 19-и век е век на мощна енергия, невероятен подем, на отприщена сила, която утвърждава българското самосъзнание и ражда българската нация. И ако в седми век българската държава се създава в земите ни на север, то нацията се ражда именно тук - в Подбалкана, в красивите  Карлово, Калофер, Казанлък, Сопот.

Тук се раждат българските герои, интелигенция, достигнала до най-високите нива на европейските държави въпреки тиранията и робството“, заяви още Илияна Йотова, която увери, че инициативата ще продължи до края на мандата й като вицепрезидент. „Кампанията няма да е еднократна, а ще е насочена към съхраняването на българската памет, на паметта на хората, които с гордост и с право наричаме народни будители. Хората, които направиха така, че да оформят нашата нация и помогнаха за възстановяване на българската държавност”, увери и кметът на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов.

Повече от 10 години продължават усилията на местната власт и общественост в Карлово за реконструиране на вилата на братя Георгиеви. Тя е със статут на паметник на културата и е общинска собственост.  Преди 4 години Община Карлово изработи архитектурен проект за възстановяване на сградата, която сега е в плачевно състояние и тъне в разруха. По инициатива на народния представител от Карлово Веска Ненчева, която представи проблема пред вицепрезидента Илияна Йотова, се проведоха срещи между кмета на община Карлово Емил Кабаиванов и проф. Атанас Герджиков, ректор на Софийския университет - висшето учебно заведение, създадено от братята Евлоги и Христо Георгиеви.

Дори стартира съвместна инициатива между община Карлово и Софийския университет вилата да се превърне  в научноизследователски център, където да има и място за представяне живота и делото на братята Георгиеви. Вицепрезидентът ще координира действията на двете институции и ще  осъществява подкрепа за реконструкцията на сградата. Предстои работна среща, на която Илияна Йотова ще покани всички, които до този момент са правили опити за съхраняването на сградата, на която да се обсъдят предстоящите действия и да се разпределят конкретните задачи.

В края на 80-те години на 19-и век Евлоги Георгиев се допитал до карловци какво да направи, за да подпомогне развитието на родния си град. Решението на обществеността в Карлово е било единодушно - желанието им било да бъде построена вълненотекстилна фабрика. Евлоги Георгиев дарява за целта 500 000 лв. Основният камък е положен на 10 април 1890 г. и само за година предприятието и вилата към него за директора му са готови. Над централния вход на сградата, известна в Карлово като Щампата, и сега се вижда надписът „Фабрика за вълнени изделия, въздиганата от Евлоги Георгиев в полза на родний му град Карлово. 1891“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони