Попадате ли в рисковата група за COVID-19 – попълнете теста на лекари от „Пирогов“

Менда Стоянова: Смятам, че ще се наложи да удължим извънредното положение

Арестуваха 21-годишен мъж, нарушил карантината си във Варна

11 случаи на нарушена карантина в Търговищко

Служителка на гара Илиянци е починала от коронавирус

Над 200 души от екипажа на американски самолетоносач са заразени с COVID-19

Назначиха домашни помощници на инвалиди и самотноживеещи в Елена

Министерският съвет определи „зелените коридори“ за доставка на стоки

Депутати от ГЕРБ дариха апарати за пречистване на въздуха на УМБАЛ-Бургас

Корнелия Нинова: Здравните мерки, които правителството предприема, са хаотични

Намериха труп на мъж в София

Русия изпрати на САЩ самолет с хуманитарна помощ

Затворник поиска да излезе на свобода заради извънредното положение

Клиниката по акушерство и гинекология към пловдивската УМБАЛ „Свети Георги“ отваря врати

СЗО: Русия може да избегне европейския сценарий на пандемията заради мерките й

Илияна Йотова пред сръбска делегация: Ероинтеграцията гарантира сигурността на региона, но и на целия континент

Въпросът за ефективно спазване на правата на българското национално малцинство в Сърбия постави вицепрезидентът Илияна Йотова на среща на „Дондуков“ 2 с делегация от Комисията по европейска интеграция в Народната скупщина на западната ни съседка.

„Приоритет на Република Сърбия е защитата на националните малцинства. Българското малцинство е мост между нашите две държави, който допринася за добрите ни отношения“, заяви Жарко Мичин, член на Комисията по европейска интеграция. Той даде на вицепрезидента уверения за решения на всички проблеми, касаещи българското национално малцинство, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Вицепрезидентът заяви, че езикът на омразата е недопустим. „Ако все още има нерешени въпроси между нашите две страни, между двата ни народа, те трябва да се решават на масата за преговори“, отбеляза Илияна Йотова.

„Много амбициозни са инфраструктурните проекти по Берлинския процес, но в наш интерес е двустранните ни икономически отношения да се развиват по-интензивно“, заяви вицепрезидентът като изтъкна и значението на четиристранния формат България, Сърбия, Гърция, Румъния.

„Без българското председателство на Съвета на ЕС темата за Западните Балкани нямаше да бъде в дневния ред на Европа“, посочи Илияна Йотова.

Сръбската делегация благодари на българската държава за подкрепата по пътя на Сърбия към ЕС и поставянето на европейското бъдеще на страните от Западните Балкани в дневния ред на Европа. Изразено бе общото мнение, че евроинтеграцията гарантира сигурността не само на този регион, но и на целия континент.

Вицепрезидентът изрази съжаление, че по време на Австрийското председателство на Съвета на ЕС се забави темпото, зададено от Българското председателство за европейската интеграция на страните от Западните Балкани. „В лицето на всички български институции вие имате много сериозни съюзници“, изтъкна Илияна Йотова.

„За нас е важен опитът ви в процеса по присъединяване към Европейския съюз, от изключително значение е и вашата подкрепа“, отбеляза Жарко Мичин.

„Да имаме самочувствието, да поставяме своите приоритети в европейския дневен ред, да не допускаме Европа да продължава да демонстрира двойни стандарти – такава трябва да бъде нашата политика в ЕС“, заяви вицепрезидентът. Според Илияна Йотова държавите, които последно са се присъединили към съюза или предстои да се присъединят, могат да вдъхнат нов живот на европейската конструкция.

На срещата бе обсъдена и темата за мигрантската криза. „В пика на кризата България и Сърбия показаха, че могат да бъдат гарант за сигурността не само на региона, но и на целия континент“, посочи вицепрезидентът. „Интересите на страните по външните граници на ЕС трябва да бъдат защитени, като се взимат решенията за политиката по миграция и убежище“, отбеляза Илияна Йотова.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.