​В Словения заловиха 275 кг наркотици, задържани са 9 души

Сайтът на парламента се срина

Берен Саат се скара със свекърва си

Една Деси пролет прави Деси Ламбина изпразни сметките си за благотворителния проект „Магис”

Задържаха трима души за пушене на марихуана пред НС

Адел се раздели със съпруга си

Алла Пугачова бяга от болница, заради Емил Руската Примадона стана на 70

Косово върна в страната над 100 джихадисти и техни семейства от Сирия

Елизабет Шу в комиксова екстраваганца „The Boys” се насочва към тийн аудиторията

Евродепутатът Ева Майдел: Имаме най-добрите икономически показатели в новата история на България

Билков цяр „Разгонен козел” носи потентност Фармацевтка забърква 135 фиторецепти, има дори за рак

Четирима пострадаха при верижна катастрофа край Търново Помляни са 6 коли на пътя Велико Търново – София край с. Ново село

Откриха 59 нелегални мигранти в откраднат български камион в Гърция Платили по 1500 евро на човек, за да бъдат закарани до Солун

Един от осъдените за смъртта на Чората – Мирослав Писов, се предаде доброволно в полицията в Благоевград

Имперският руски балет представя “Лебедово езеро” на “Сцена на вековете” в Търново Седем впечатляващи заглавия са включени в афиша на престижния класически фестивал под звездите на хълма Царевец

Илияна Йотова пред сръбска делегация: Ероинтеграцията гарантира сигурността на региона, но и на целия континент

Въпросът за ефективно спазване на правата на българското национално малцинство в Сърбия постави вицепрезидентът Илияна Йотова на среща на „Дондуков“ 2 с делегация от Комисията по европейска интеграция в Народната скупщина на западната ни съседка.

„Приоритет на Република Сърбия е защитата на националните малцинства. Българското малцинство е мост между нашите две държави, който допринася за добрите ни отношения“, заяви Жарко Мичин, член на Комисията по европейска интеграция. Той даде на вицепрезидента уверения за решения на всички проблеми, касаещи българското национално малцинство, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Вицепрезидентът заяви, че езикът на омразата е недопустим. „Ако все още има нерешени въпроси между нашите две страни, между двата ни народа, те трябва да се решават на масата за преговори“, отбеляза Илияна Йотова.

„Много амбициозни са инфраструктурните проекти по Берлинския процес, но в наш интерес е двустранните ни икономически отношения да се развиват по-интензивно“, заяви вицепрезидентът като изтъкна и значението на четиристранния формат България, Сърбия, Гърция, Румъния.

„Без българското председателство на Съвета на ЕС темата за Западните Балкани нямаше да бъде в дневния ред на Европа“, посочи Илияна Йотова.

Сръбската делегация благодари на българската държава за подкрепата по пътя на Сърбия към ЕС и поставянето на европейското бъдеще на страните от Западните Балкани в дневния ред на Европа. Изразено бе общото мнение, че евроинтеграцията гарантира сигурността не само на този регион, но и на целия континент.

Вицепрезидентът изрази съжаление, че по време на Австрийското председателство на Съвета на ЕС се забави темпото, зададено от Българското председателство за европейската интеграция на страните от Западните Балкани. „В лицето на всички български институции вие имате много сериозни съюзници“, изтъкна Илияна Йотова.

„За нас е важен опитът ви в процеса по присъединяване към Европейския съюз, от изключително значение е и вашата подкрепа“, отбеляза Жарко Мичин.

„Да имаме самочувствието, да поставяме своите приоритети в европейския дневен ред, да не допускаме Европа да продължава да демонстрира двойни стандарти – такава трябва да бъде нашата политика в ЕС“, заяви вицепрезидентът. Според Илияна Йотова държавите, които последно са се присъединили към съюза или предстои да се присъединят, могат да вдъхнат нов живот на европейската конструкция.

На срещата бе обсъдена и темата за мигрантската криза. „В пика на кризата България и Сърбия показаха, че могат да бъдат гарант за сигурността не само на региона, но и на целия континент“, посочи вицепрезидентът. „Интересите на страните по външните граници на ЕС трябва да бъдат защитени, като се взимат решенията за политиката по миграция и убежище“, отбеляза Илияна Йотова.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.