Илияна Йотова: Реакцията ни за случващото се в Украйна трябва да бъде категорична

Реакцията ни на всички нива за случващото се в Украйна с малцинствата трябва да бъде категорична. Това каза пред журналисти вицепрезидентът Илияна Йотова във връзка с Украйна, където се готвят реформи, които ограничават правото на бесарабските българи да учат български език.

„Страхувам се, че тази реформа вече се е случила, защото на 5 септември законът е гласуват в техния парламент. Тази реформа засяга не само България, тя засяга другите малцинства. Украйна дължи отговор на всички тези страни, в които има признато тяхно малцинство, дали действително ще защитава правата на малцинствата или няма да го прави. Дали действително ще има малцинства в Украйна или няма да има“, коментира Йотова.

Според нея при положение, че в тяхното законодателство има признати малцинства и те трябва да се ползват с всички права. „Желанието да се премахне изучаването на майчин език след 5-ти клас, знаете ли какво означава на практика. Това означава затрудняване на децата, които ще завършат гимназиален курс, да учат в българските университети, защото те няма да са конкурентоспособни на останалите“, коментира Йотова.

По думите й не трябва да се забравя, че всяка година се разглеждат доклади за Украйна и пътя й за реалното членство в ЕС, а една от тези глави е правата на малцинствата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България