Парламентът ратифицира Договора за добросъседство с Македония

Снежна буря и катастрофи затрудниха трафика по пътя Варна-Добрич

Снегонавявания затвориха пътни участъци в община Казанлък

Кастингът на Слави за политици тръгва в началото на февруари Желание да участват са изявили 3 777 души

Цветлин Йовчев за последните убийства: Нещо се случва в подземния свят, има раздвижване

21-годишната жена, пострадала при вчерашната катастрофа край Хасково, се нуждае от кръв

Тръмп обяви „награди за фалшиви новини“

Николай Нанков: Магистрала „Струма“ ще бъде завършена през 2018 година, без участъка в Кресненското дефиле и тунела „Железница“

Арестуваха 9 души, транспортирали кокаин, скрит в ананаси

Протест в Сливен срещу увеличението на таксите за ясли и детски градини

Удължава се грипната ваканция в Пернишка област

Днес е Атанасовден

Затворени са проходи и пътища заради обилен снеговалеж

Жълт код за силен вятър в цялата страна

Рекс Тилърсън обеща, че американската армия ще остане в Сирия

Илияна Йотова се срещна с президента на Азербайджан Илхам Алиев и първата дама Мехрибан Алиева

Снимки: president.bg

По повод 25 години от установяването на дипломатически отношения между България и Азербайджан вицепрезидентът Йотова предаде писмо на президента Илхам Алиев от държавния глава Румен Радев с най-сърдечни приветствия и пожелания. Илияна Йотова изрази увереността си в бъдещото задълбочаване на двустранното сътрудничество между двете държави, съобщавт от президентството.

Според Илхам Алиев между двете страни имат активен диалог и ползотворно сътрудничество в енергетиката и културния обмен, а активното участие на първата дама Мехрибан Алиева в реставрацията на хълма Трапезица във Велико Търново, е предпоставка за по-нататъшното им задълбочаване. „В България добрите отношения с Азербайджан се ценят, уверена съм в тяхното развитие“, каза Илияна Йотова.

В края на срещата вицепрезидентът поднесе на Илхам Алиев и Мехрибан Алиева традиционни български подаръци, сред които рамкиран препис на кирилицата, изработен от деца от българска творческа школа, плакет „Знака на българите“ и Албум „Цветове и багри от България”.

Илияна Йотова бе на посещение в Азербайджан за участие в Световния форум по междукултурен диалог.

Йотова: Различията ни обединяват, а не разделят, можем да бъдем свободни и да имаме бъдеще само заедно

Снимка: president.bg
Снимка: president.bg

„Различията ни обединяват, а не разделят, можем да бъдем свободни и да имаме бъдеще само, ако сме заедно“. Това заяви българският вицепрезидент Илияна Йотова в Славянския университет в Баку, където изнесе лекция пред преподаватели и студенти, изучаващи специалност Българска филология.

В учебното заведение се подготвят бъдещи дипломати и специалисти по международни отношения с профил „България и Балканите.“ „Горда съм, че тук има много млади хора, които изучават езика, историята, културата на моя народ”, каза вицепрезидентът. Илияна Йотова припомни, че България постига своята езикова и духовна самостоятелност със свещеното дело на двамата братя Кирил и Методий, на техните ученици, които създават днешната кирилска азбука. „Днес на нея пишат над 300 милиона човека в цял свят и е една от трите официални азбуки на европейската общност, заедно с латинската и гръцката”, отбеляза вицепрезидентът.

По думите на Илияна Йотова страната ни е не само достоен и уважаван член на ЕС, но и гарант за стабилност и сигурност в Югоизточна Европа и на Балканите. Вицепрезидентът допълни, че България ще играе и занапред ключова роля за сигурността на външните граници на ЕС, за стабилността на региона. „Нещо повече, ние сме естественият мост и посредник в разбирателството между Изтока и Запада.

Основните предизвикателства пред нас са управлението на бежанската и мигрантската криза, непозната по мащабите си от Втората световна война, справяне с икономическата, финансова и социална криза, борбата с екстремизма и радикализацията, които заплашват обществото ни”, заяви вицепрезидентът. Илияна Йотова посочи, че след по-малко от 8 месеца, България ще председателства Европейския съюз. „Точно тогава Европа трябва да намери решение на голяма част от тези проблеми и ние съзнаваме своята отговорност за това, каза вицепрезидентът. В края на лекцията си Илияна Йотова отправи покана към студентите да дойдат в България, за да работят, да бъдат откриватели, да проучват красивия ни език и богатата ни култура. Тя направи и дарение на български книги на Центъра за български език и култура към университета.

По-рано същия ден, вицепрезидентът откри представителство на Българо-азербайджанската търговско-индустриална палата в Баку. В новата сграда се помещава център за презентации на фирми и техни продукти, а също така и учебен център по бизнес администрация и кореспонденция за студенти, изучаващи български език в Славянския университет в Баку.

Илияна Йотова се срещна и с ръководството на Националната академия на науките на Азербайджан. На срещата бяха обсъдени възможности за сътрудничество и обмяна на млади кадри.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. “…dostoen i uvazavan 4len na ES…“,“…garant za sigurnost..“,“…klyu4ova rolya…“ Kakto kazvat amerikancite: Blah,blah,blah…Boze opazi ni ot megalomeni i tehni izkazvaniya! Na gol korem…velika bulgariya!

  2. A be bratya azerbaydjani,shto ne im teglite edna siktir mayna na tiya goltaci i izpolzva4i?!Tolkova li ste naivni:restavraciya na Trapezica sreshtu…karti4ki,knizki,album4eta?!Pitayte poumnelite rusnaci barem,te nay dobre poznavat bayganyovskite driplyovci! Ehh gardash,eehhh!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.