Илияна Йотова: Случващото се в Асеновград е проблем на националната сигурност

Илияна Йотова

Случващото се в Асеновград е много опасно и е проблем на националната сигурност, защото подобни общности има в цялата страна. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова по БНТ. Тя подчерта, че агресията не се проявява само в гетата, а в цялото общество. Тя се обяви за създаване на цялостна политика спрямо гетата.

Вицепрезидентът Илияна Йотова се обяви за създаването на цялостна политика спрямо гетата, която да обхваща всички институции и клонове на държавата, като трябва да се започне с образованието на децата. Тя одобри идеята на вицепремиера Валери Симеонов за засилено полицейско присъствие, но изрази съмнение, че МВР има възможността и ресурса да я изпълни.

"Хората протестират с основание. Отделянето на компактни общности е опасно, вижте в Западна Европа. В гетата се влиза само по време на избори. Ако не се правят половинчати, а цялостни мерки, положението ще бъде друго. Това не е по силата на нито едно правителство, премиер или президент", посочи вицепрезидентътът.

Илияна Йотова заяви, че не вижда война между институциите в България, защото за война се искат две страни, а Президентството не враждува с никого. Тя каза, че уважава решението на Народното събрание да състави анкетна комисия за придобиването на нов боен самолет, стига в това да не прозира политически реваншизъм.

"Крайно време е някои политици да се разделят с максимата, че „държавата, това съм аз“. Г-н Цветанов не е държавата", посочи Йотова.

Вицепрезидентът заяви, че служебното правителство е уважило решението на 41-вото Народно събрание да се закупят самолети „Грипен“ от шведската компания „Сааб“. Тя отбеляза, че в стенограмата за решението бюджетът на проекта да се увеличи ще се види интересна промяна на мнението.

Илияна Йотова призова за конкретни политики на българското председателство на Съвета на ЕС: "Нека говорим конкретно за приоритете си. Какво означава, че приоритет са ни Западните Балкани. Ще предложим ли членството им в ЕС? Нов план Маршал? Регионален съюз?"

Тя се обяви против избягването на национални теми като Шенген, които засягат не само България, а и други страни от ЕС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика