Илияна Йотова призова за създаване на общ регистър на институциите за работа с деца-бежанци

За създаване на общ регистър, с който да работят всички институции, които имат отношение към интеграцията на деца-бежанци апелира вицепрезидентът Илияна Йотова, която взе участие в Международната конференция „Пътят на мигрантите – проблеми и решения в интегрирането им чрез образователните системи“. Форумът се провежда в София под патронажа на българския вицепрезидент, информираха от прессекретариата на президентството.

Според Илияна Йотова фокусът трябва да бъде насочен не само към квалификацията на обучителите, които работят с децата-бежанци, но и към съдържанието на самото обучение, което не е само език, а и култура, ценностна система, българските закони и Конституцията.

Вицепрезидентът препоръча при приемането на заключителния документ на конференцията да се акцентира и на работата с българските образователни институти, защото често учители и родители отхвърлят децата бежанци. „Част от разрешаването на проблемите с интеграцията на децата минава през спешната необходимост от промяна в Дъблинското споразумение“, посочи Илияна Йотова.

Необходимо е по-гъвкаво законодателство за събиране на семействата в една страна, заяви вицепрезидентът, защото по думите й „Дъблин е регламент, който не може да отговори на реалностите, на предизвикателствата и поставя в неравностойна ситуация всички държави от външната граница на ЕС“. Боксуването на тази реформа пряко влияе и на интеграционните процеси, подчерта вицепрезидентът.

Сред препоръките, които направи Илияна Йотова, бе и тази за изпращането на специалисти в зоните на „горещите точки“, за да се окаже навременна помощ на децата. За една от най-уязвимите групи – непридружените деца, интеграционните процеси биха имали най-голямо значение, отбеляза вицепрезидентът.

Към февруари 2017 година непридружените деца, които не са обхванати от нашата образователна система са 972 от 1380 и това е по официалната статистика на ДАБ за потърсилите закрила, посочи Илияна Йотова. Непридружените деца изчезват от приемателните центрове след регистрация, стават лесна жертва на трафиканти и лесно се радикализират, попаднали в неподходяща среща и при липса на грижи и образование, отбеляза Илияна Йотова.

Вицепрезидентът посочи, че само в Германия за миналата година са изчезнали 9 хиляди регистрирани деца. „Оставаме с усещането, че се лутаме в лабиринта от възможни политики, забравяйки, че зад всичко това стоят хиляди лица на човешката трагедия, най-грозното, от които без съмнение е трагедията на децата-бежанци“, заяви вицепрезидентът.

В Международната конференция, организирана от Синдиката на българските учители, участват министърът на образованието Николай Денков, директорът на Европейския синдикален комитет за образование Сюзън Флокен, както и експерти от Гърция, Испания, Италия, Македония, Румъния, Сърбия и Хърватия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България