Илия Кузманов: Политиката прекалено много навлезе в МВР

Отстраняванията и оставките са практика в МВР и то доста отдавна. Политиката прекалено много навлезе в МВР. Това каза пред БТВ Илия Кузманов, зам.-председател на синдикалната федерация на МВР.

По думите му по закона за Министерството на вътрешните работи не съществува думата оставка.

"Когато има извършено нарушение, има си предвидена дисциплинарна практика, прави се проверка и ако се докаже нарушение, има скала, по която следва съответното наказание, като дисциплинарното уволнение е най-тежкото. Това с оставките го въведоха политиците. И най-вероятно сега всички му берем плода".

Политиците трябва да се радват колко високоотговорни хора работят в МВР и че в лицето на синдикалните организации имат умни партньори. Отчитаме, че идват избори, но следващите няма да имат този толеранс, допълни Кузманов.

Социалният мир в МВР отново е нарушен сериозно заради допуснатия дисбаланс в заплащането, въведен от предишното ръководство на министерството, което успя да прекара реформа, която очевидно не е прецизна и не е добре подготвена, коментира синдикалистът.

Резултатът дойде бързо:

„Един от основните стълбове на тази реформа, така рекламираното държавното предприятие вече е отложено с една година, което значи, че този основен стълб също не е премислен, най-вероятно не е бил и необходим.

Второто нещо е нарушеният социален мир, тъй като в момента в МВР се оформиха три групи служители – служители по ЗМВР, държавни служители по Закона за държавния служител в МВР и лица, работещи на трудови правоотношения, и в момента и трите групи са засегнати по отношение на свои социално-икономически и трудови права от влязлата от 1 февруари реформа”.

Коментари

Задължително поле